Sárgabarackdzsem Hozzávalók: kajszibarack, kristálycukor, tartósítószer
Elkészítése:
Jó érett, de még ép kajszibarackot veszünk hozzá, megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, és a héjáról a legkisebb sérülést, barna foltot is levágjuk. Megmérjük, befőzőlábasba töltjük, és minden kiló barackra kb. 40 deka kristálycukrot szórva másnapig állni hagyjuk.
Utána az alját fölkeverjük és főzni kezdjük. A forrástól számítva kb. 20 percig hagyjuk a tűzön: akkor jó, ha a habját már elfőtte, de a dzsem színe még szép világossárga. Ha sok barackot főzünk, akkor inkább kisebb adagokban - 4-5 kilónyit egyszerre - készítsük, mert különben megbarnul, azaz karamellizálódik.
Végül a tűzről lehúzva csipetnyi tartósítószert keverünk bele, és üvegekbe töltve, lekötve szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
*** Több a munkánk vele, de kevesebb - kilónként 30-35 deka - cukor kell hozzá, ha a barackot meghámozzuk. Ilyenkor a gyümölcsöt egy pillanatra forró vízbe mártjuk, és a héját egy mozdulattal - mint a kesztyűt - lehúzhatjuk róla.
|