Tejszínes brokkolifőzelék Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg brokkoli, 1 csokor petrezselyem, 6 dkg vaj, 2 ek. finomliszt, 1 kk. ételízesítő por, 1-2 dl főzőtejszín, só, 1 kk. citromlé, ½-½ kk. bors és currypor
Elkészítése:
A brokkoli rózsáit kisebb darabokra szedjük, szárát kb. 1 centi vastag karikákra, zsenge fiatal leveleit pedig vékony csíkokra vágjuk.
A petrezselymet fölaprítjuk és a brokkolilevéllel együtt a vajon megfuttatjuk. A lisztet rászórjuk, kissé megpirítjuk (világos rántást készítünk), majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
A brokkoliszárat annyi ételízesítőporral fűszerezett vízben, amennyi ellepi, megfőzzük.
Hozzáadjuk a brokkolirózsákat, puhára főzzük, és a tejszínnel simára kevert rántással besűrítjük.
Ha kell, megsózzuk. A citromlével, a borssal és a curryvel fűszerezzük.
Burgonyakrémleves erdei gombával Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg krumpli, 10 dkg gomba, 1 csomag leveszöldség, 2 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál habbá vert tejszín, 8 dl zöldségleves, 1,5 dl tejföl, frissen őrölt só, bors, néhány rozmaringág
Elkészítés:
A leveszöldséget megmosom, megtisztítom és feldarabolom. A krumplit meghámozom, kockákra vágom, és a zöldségekkel együtt forró olajban pár perc alatt megpirítom. Aztán a keveréket felöntöm a levessel, felforralom, majd fedő alatt 15 percig főni hagyom.
Ezután pürésítem a levest, majd hozzáadom a tejfölt és sózom, borsozom.
A gombát megpucolom, apróra vágom, és forró olajon megfuttatom. Ízlés szerint kevés sóval és borssal fűszerezem.
Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriaérték: 370 kcal/adag
Csokoládés-ropogós tortalap Hozzávalók egy 26 cm-es kapcsos tortaformához:
- 1. változat: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg tejcsokoládé, 12,5 dkg kukoricapehely (cornflakes);
- 2. változat: 20 dkg csokoládé tetszés szerint, 15 dkg szeletelt vagy darált mandula
Elkészítése:
A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk. Elkeverjük a kukoricapehellyel és a mandulával. A masszát a formába nyomkodjuk, és 45 percre hűtőbe tesszük. Kivesszük a formából, és tortatálcára tesszük.
 Tipp: A csokoládés-ropogós lapok alkalmasak krémtúró-, friss túró, joghurt- vagy tejszínkrémes tortákhoz. Többemeletes tortában középső lapként ropogós meglepetés lehet. Ha szeletelt mandulát használunk a tortalaphoz, kis kanállal készítsünk egy kb. 1 cm magas peremet, enyhén nyomkodjuk meg.
Csőben sült hús parasztosan Hozzávalók 4 személyre: 1 fej káposzta, 1 kg burgonya, 1 kg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 1-2 szem, szegfűszeg, ½ csokor kakukkfű, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-2 babérlevél, só, bors, szerecsendió, 6 dkg vaj, 1 mogyoróhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 ek. apróra vágott petrezselyemzöld, zsír, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A szegfűszeget a hagymába szúrjuk.
A káposztát megmossuk, torzsáját kivájjuk, vékonyra reszeljük, és lobogó sós vízben a hagymával, a kakukkfűvel, a petrezselyemmel és a babérlevéllel 20 percig főzzük.
A húst a vaj harmadában megpároljuk, közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne álljon össze. Hozzáadjuk a mogyoróhagymát és a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük, levesszük a tűzről, belekeverjük a tojásokat és a vágott petrezselymet.
A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, majd a vaj másik részével pürét készítünk belőle.
Amikor a káposzta megfőtt, lecsöpögtetjük, és a zsírban jól átforgatjuk.
Római vagy jénai tálat vajjal kikenünk, és rétegenként belerakjuk a káposztát, a húst és a burgonyapürét. A reszelt sajttal megszórjuk, a maradék vajat rámorzsoljuk, és sütőben készre sütjük. Forrón tálaljuk.
Sóskafőzelék csirkemellel Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 1 kg sóska, 1 húsleveskockka, 1 fej hagyma, citrom, cukor, liszt, 1 dl tejföl, só, 2 ek. olaj
Elkészítése:
A csirkemellet csontjáról leszedve szeletekre vágjuk (a csontot leveshez felhasználhatjuk). Megsózzuk, majd pár percig állni hagyjuk.
A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megfuttatjuk.
Beletesszük a hússzeleteket, és rövid ideig együtt pároljuk, majd meghintjük a liszttel.
A sóskát megmossuk, leforrázzuk és a húshoz adjuk, felöntjük vízzel, és beledobjuk a húsleveskockát. Sóval, esetleg citromlével, kevés cukorral ízesítjük, és együtt pároljuk.
Tálaláskor hozzáadjuk a tejfölt.
Brokkolileves tofuval Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg füstölt tofu, 10 dkg hosszú szemű rizs, 1 kg brokkoli, 4 zellerszár, 2 zöldségleveskocka, ételízesítő
A tofut vágd apró kockára.
A zellerszárat karikázd fel, a brokkolit szedd rózsáira, és 1,2 l zöldséglében főzd meg.
Tofukockával meghintve tálald.
Céklás vagdalt Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes burgonya, 40 dkg darált sertéshús, 2 tojás, 1 csapott kk. só, késhegynyi őrölt bors, 15 dkg céklasaláta lé nélkül, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 dl tejföl; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk, majd áttörjük.
A darált hússal meg a tojásokkal összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk.
A jól lecsöpögtetett céklát apró kockákra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A tejföllel együtt a vagdalt masszájába keverjük, és 12 közepes vagy 16 kisebb golyót formázunk belőle, kissé ellapítjuk.
Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, közepes lángon, oldalanként kb. 3 perc alatt pirosra sütjük benne a pogácsákat.
Majonézes kukoricasalátával kínáljuk.
Padlizsánfőzelék Hozzávalók 4 személyre: 2 db padlizsán, 1 csomó kapor, 1 dl tejföl, 5 dkg margarin, 1 ek. liszt, 3 db kockacukor, citrom leve, ételízesítő
Elkészítése:
A padlizsánt meghámozzuk, vastagabb szeletekre vágjuk, lesózzuk. Fél óra múlva leöblítjük, hogy ne legyen keserű.
Ezután 2 cm-es kockákra vágjuk, és apróra metélt kaporral, csipetnyi sóval, és kevés vízzel feltesszük főni.
10 perc után a tűzről levesszük, a margarinból, lisztből készült világos rántással berántjuk, beletesszük az ételízesítőt, a cukrot, a citromlevet és a tejfölt, majd egyet forralunk rajta.
Brokkolileves póréhagymával Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg brokkolifej, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 20 dkg póréhagyma, 1 ek. liszt, ételízesítő, bors, őrölt szerecsendió, 1 ek. margarin, 3 ek. hántolt napraforgómag, zsázsa
Elkészítése:
A brokkolifejet a rózsákkal lefelé fordítva 20 percre langyos vízbe állítjuk, hogy a megbúvó kis rovarok kibújjanak belőle.
A felaprított vöröshagymát 2 deci vízben megfőzzük, majd hozzáadjuk az olajat, a felkarikázott pórét, és 2 percig együtt pároljuk.
A lisztet egy kevés vízzel simára keverjük, a póréra öntjük, és felengedjük 1 liter vízzel. Ételízesítővel fűszerezzük, majd hozzáadjuk a brokkolirózsákat, és 10 percig forraljuk.
Borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
A margarinon aranybarnára pirítjuk a napraforgómagot, a levesbe szórjuk, és tálaláskor a tetejét meghintjük a zsázsával.
Krumplifőzelék
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 pohár tejföl, 1 fej közepes hagyma, 2 kanál liszt, 1 mokkáskanál pirospaprika, 2 babérlevél, olaj, só, bors, majoranna
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd félrehúzzuk a tűzről, leszórjuk pirospaprikával és felöntjük kevés vízzel.
Belerakjuk a megpucolt, felkarikázott újkrumplit, a babérlevelet, rászórjuk az apróra vágott majoránnát, sózzuk, borsozzuk, és vízzel felöntve – amennyi épp ellepi a krumplit -, lefedve puhára főzzük.
Közben tejfölből és lisztből, kevés hideg vízzel habarást készítünk, és behabarjuk vele a krumplit.
Ezután egyszer felforraljuk és már kész is.
Főzelékünket tovább gazdagíthatjuk pirított csirkehús darabkákkal vagy virslikarikákkal.
|