Tejszínhabos ribiszkekrém Hozzávalók: 20 dkg ribizli, 3 dl ribizlizselé, 20 dkg cukor, fél citrom leve, 1 púpozott ek. zselatin, 3 dl tejszín
Elkészítése:
A cukrot 1 deci vízben a gyümölcszselével és a citromlével simára keverjük. A feloldott és leszűrt zselatint hozzáadjuk, és végül a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk.
Talpas poharakba vagy üvegtányérokba osztjuk. A tetejét szép ribiszkeszemekkel díszítjük, és a krémet behűtjük.
Babapiskótával kínáljuk.
(Ha nincs ribizlizselénk, 1 kiló ribizliből és 80 deka cukorból készíthetünk. A ribizlit 5-10 percig pároljuk, majd áttörjük és megmérjük. A cukrot hozzáadjuk, és állandóan kevergetve tovább főzzük, amíg a tányérra cseppentett ribizli kocsonyásodni nem kezd.)
Sült lecsós tészta Hozzávalók 4 személyre: 2 db kis padlizsán meghámozva és darabokra vágva, 2 db piros paprika félbevágva, kimagozva és darabokra vágva, 2 db cukkíni meghámozva és darabokra vágva, 2 db vöröshagyma vékonyra szeletelve, 4 gerezd fokhagyma meghámozva, egészben, 2 evőkanál olívaolaj, 400 g érett paradicsom, összevágva, 350 g pennetészta, 2 bő maroknyi bazsalikomlevél
Keverd össze a tepsiben/sütőedényben a zöldségeket, a fokhagymát, az olajat és a fűszereket. Süsd 20 percig 200 fokon, majd tedd hozzá a paradicsomot, és süsd további 10 percig.
Főzd meg a tésztát, öntsd le a főzővizet, de tegyél félre belőle 4 evőkanállal.
Keverd a zöldségekhez a tésztát, a vizet és a bazsalikomot.
Tálalás előtt még törj a tetejére egy kis fokhagymát!
Tejfölös kacsamell Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg kacsamell, 70 dkg krumpli, 2,5 dl tejföl, 3 tojássárgája, 1 mk. őrölt szerecsendió, 3 gerezd fokhagyma, 1 narancs reszelt héja, só
Elkészítése:
A kacsamellet lebőrözzük és csíkokra metéljük.
A meghámozott krumplit 3 mm-es karikákra vágjuk.
A tejfölben simára keverjük a tojássárgákat, megfűszerezzük a szerecsendióval, a zúzott fokhagymával és a narancs lereszelt hájával, végül enyhén megsózzuk.
Egy magasabb falú tűzálló tálban vagy tepsiben elrendezzük a krumplit, ráterítjük a kacsahúst, majd az egészet leöntjük a fűszeres tejföllel. Előmelegített sütőben, közepes lángon, alufóliával lefedve 1 órát sütjük, az utolsó 7-8 percben a fóliát leemeljük, és ropogós pirosra sütjük.
Sült gomba Hozzávalók: Személyenként legalább 5-5 db egyforma csiperkegomba, fél citrom, petrezselyem zöldje, 3-5 nagy gerezd fokhagyma, só és 4-6 evőkanál olaj a sütéshez, 20 db gombára számolva szükséges még 5 dkg reszelt sajt és 3 csapott evőkanál zsemlemorzsa
A gombák szárát szedd ki, fejét kapargasd le és jól mosd meg, csöpögtess rá citromlevet.
A gomba szárát, a fokhagymát, a petrezselyem zöldjét vágd igen apróra, add hozzá a sajtot és a zsemlemorzsát, jól keverd össze, és helyezd a gomba üregébe. 180 °C-os elõmelegített sütőben süsd 15 percig letakarva!
Közben keverd össze a sajtot a zsemlemorzsával, halmozd a gombára, és takarás nélkül süsd még öt percig.
Szedd papírszalvétára, és csöpögtesd le a levét. (A tepsiben maradt lébõl 1 evőkanál liszttel elkevert 1dl tejjel szószt is készíthetsz, amit például rizshez kínálhatsz).
Sütőtökpuding Hozzávalók 4 személyre: 2 csésze főtt, pépesített sütőtök, 1 1/2 csésze zabpehely- vagy kölesliszt, méz, 1/2 csésze dió apróra vágva, egy csipet tengeri só
Hámozd meg a sütőtököt, a magokat kapard ki. Szeld nagy darabokra a zöldséget, és süsd puhulásig. Botmixerrel pépesítsd.
A lisztet háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben tedd fel főni. Add hozzá a sütőtököt, és főzd együtt sűrűre.
Ízlés szerint édesítsd mézzel, majd szedd vízzel kiöblített tálkákba, a tetejére pedig szórj apróra vágott diót.
Spenótos penne Hozzávalók: 1 zacskó mélyhűtött spenót, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 dl főzőtejszín, 1 kg penne tészta, 10 dkg juhtúró, 10 dkg sovány sajt, vaj a sütőforma kikenéséhez.
Olvaszd ki a mélyhűtött spenótot, majd saját levében 5-10 percig főzd. Nyomd bele a fokhagymát, sóval, csipetnyi borssal ízesítsd, végül lassan, állandó kevergetés mellett öntsd hozzá a tejszínt. Forrald fel újra, majd vedd le a tűzről.
Közben főzd meg a penne tésztát.
Egy tepsit vagy jénait vajazz ki, és keverd össze benne a tésztát a spenótos szósszal. Morzsold bele a juhtúrót, a tetejére pedig szórj reszelt sajtot. A sütőedényt fedd le, különben sütés közben kiszárad a tészta!
Amikor a sajt megolvadt a tetején, már el is készült.
Töltött kacsa Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész kacsa, só, 2 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 zsemle, 1 tojás, 10 dkg főtt füstölt hús, bors, késhegynyi kakukkfű
Elkészítése:
A kacsa belsejét sóval, kakukkfűvel bedörzsöljük.
Az olajon megpirítjuk a reszelt hagymát, belekaparjuk a kacsa máját, és a tűzről levéve összegyúrjuk a tejben megáztatott, majd kinyomkodott zsemlével, a tojással, az összevagdalt füstölt hússal, sóval, borssal, kakukkfűvel.
A tölteléket a kacsa hasüregébe töltjük, és kivajazott alufóliába csomagoljuk, majd forró sütőben 1 óráig sütjük.
Ezután a fóliát szétbontjuk, és a húst ropogósra sütjük.
Spenóttal töltött gombafejek Hozzávalók 4 személyre: 12 darab nagyobb szemű csiperkegomba, 70 dkg spenótlevél, 10 dkg natúr kecskesajt, 10 dkg füstölt kecskesajt, 1 gerezd fokhagyma, kevéske reszelt szerecsendió, darált bors, extra szűz olívaolaj, 1 ág friss kakukkfű, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt.
A gombafejekből törjük ki óvatosan a tönköt, a kalapja külső részét mossuk meg. Tegyük egy tálcára, csorgassunk rá olívaolajat, daráljunk rá borsot, és tépkedjünk rá kakukkfűleveleket.
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, tegyük bele a befűszerezett gombákat, majd mindkét oldalát erős lángon süssük 3-3 percig, utána szedjük át egy tepsire.
Mossuk meg alaposan többször hideg vízben a spenótleveleket, dobjuk forrásban lévő sós vízbe, forraljuk meg, majd azonnal szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Hűtés után tegyük egy szűrőedénybe, majd kezünkkel jól nyomkodjuk ki a vizet.
Egy serpenyőben kevéske olívaolajon forrósítsuk meg a zúzott fokhagymát, tegyük rá a leforrázott spenótleveleket. Daráljunk rá borsot, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, és ízesítsük sóval. Tegyük hozzá a felkockázott kecskesajtot, majd az egészet keverjük jól össze.
Kezünkkel formázzunk gombócokat a sajtos spenótból, és tegyük az elősütött gombafejek közepébe. Szórjuk meg reszelt parmezánnal, majd előmelegített sütőbe téve, 160 fokon süssük 15 perc alatt készre.
Parmezános polentával kínáljuk.
Sült gesztenyepuding Hozzávalók 4 személyre: 400 g gesztenye, 100 g cukor, 3 tojás, 1 dl tej, 70 g vaj, 1 citrom reszelt héja, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
Szabadítsd meg a gesztenyét a héjától, párold puhára, majd a hártyáját is távolítsd el.
Törd át a megpuhult gesztenyét krumplinyomón, majd add hozzá a cukrot, a citrom reszelt héját, 5dkg vajat, a tojásokat és a tejet. Jól keverd össze, és ha túl híg lenne, sűrítsd egy kis zsemlemorzsával.
Egy kisebb kuglófformát vajazz ki, béleld ki zsemlemorzsával, és tedd bele a gesztenyemasszát. 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt készül el.
Ropogós tészta Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg rövid csőtészta, só, 1 kis fej vöröshagyma, diónyi vaj, 10 dkg sliced bacon, 10 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 húsleveskocka, 2 dl főzőtejszín, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors
Elkészítése:
A tésztát lobogva forró sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és melegen tartjuk.
A rövid csíkokra vágott szalonnát serpenyőben ropogósra sütjük, majd szűrőkanállal kiszedjük, és melegen tartjuk.
Visszamaradt zsírjában a megtisztított, felaprított hagymát megfuttatjuk, a zöldborsót beleszórjuk, és 2 deci vízzel felöntjük. A leveskockát belemorzsoljuk, felforraljuk, és amikor a zöldborsó megpuhult, a tejszínt is belecsorgatjuk. Még néhány percig kevergetve forraljuk, végül a tésztát a mártásba forgatjuk.
Óvatosan megsózzuk, jól megborsozzuk, a ropogós szalonnát belekeverjük, és felaprított petrezselyemmel megszórjuk.
|