| 		
		 
 Pörköltös húsgombóc galuskával
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg darált hús, 2 db tojás, 2 db  száraz zsemle, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd  fokhagyma, 1 dl tejföl, só, őrölt bors, pirospaprika, kevés olaj; a  galuskához: 1,5 bögre (2,5 dl-es) liszt, 2 db tojás, só 
Elkészítése: 
A  darált húst elkeverjük a tojással és az áztatott, összenyomkodott  zsemlével, valamint a zsemlemorzsával. Sóval, pirospaprikával és egy  gerezd fokhagymával ízesítjük. 
A vöröshagymát apróra vágjuk és bő  olajon megpirítjuk, majd pirospaprikát keverünk bele. Feleresztjük  vízzel, és ha forr, beletesszük a húsgombócokat, és puhára főzzük. 
Közben  egy tálban felverjük a 2 tojást, felengedjük 1 dl vízzel, s annyi  lisztet keverünk bele, amennyit a folyadék felvesz. Majd a forró, sós  vízbe beleszaggatjuk a galuskát. 
A húsgombócok levébe belekeverjük  a tejfölt, és forrón ráöntjük a tálba tett húsgombócokra. Galuskával  tálaljuk. 
 |