LAZAC : Rozmaringos lazac bébispenótos tagliatellével (Ungár Anikó, Vacsoracsata) |
Rozmaringos lazac bébispenótos tagliatellével (Ungár Anikó, Vacsoracsata)
Hozzávalók: friss tisztított lazac kb. 2 kg 6 cm széles szeletekre vágva, friss rozmaring ágacskák (5-6 db), 1 egész citrom, fehérbors, 3 dl száraz fehérbor, margarin, olívaolaj, sütőpapír, 1 kg bébispenót, zöld tagliatelle (kétharmada egy nagy zacskónak), 5-6 gerezd fokhagyma, görög bazsalikom (kis maroknyi friss), 5 dkg margarin, kevés olívaolaj, 3 dl friss tejszín, só, fehérbors, reszelt parmezán
Elkészítési mód:
Egy nagyobb tepsibe helyezzünk bele egy sütőpapírt, hogy a citrommal bekent, megsózott és borsozott lazac szeleteket rá tudjuk rakni. A halszeletek közé tegyünk még rozmaringokat és a tetejére pedig egy kis margarinkockát. Ezután locsoljuk meg olívaolajjal és egy kevés borral. Nagyon fontos! A lazacot csak 20-25 percig süssük lefedés nélkül!
Sós, forrásban lévő bő vízben főzzük meg a megmosott bébispenótot is, majd szűrjük le, de olyan edénybe, amibe már beletettük a felforrósított olajat.
A fokhagymagerezdeket préseljük össze, majd szórjuk meg sóval, fehérborssal, görög bazsalikommal. Ezután keverjük össze tejszínnel és forraljuk fel.
A tagliatellét sós és olajos vízben főzzük 7 percig, majd szűrjük le és a spenótos-tejszínes szósszal keverjük össze.
|