Különleges megjelenésének, jellegzetes illatának és aromájának köszönhetően sokak által kedvelt trópusi gyümölcs, amit ma már hazánkban is szinte bárhol megvásárolhatsz, és sokszínűen felhasználhatsz – fogyaszthatod önmagában, más gyümölcsökkel együtt salátában, gyümölcstortán, az ínyencek grillezett változatát is kedvelik, fagylalt és koktél is készülhet belőle.
Rendkívül magas a C-vitamin-tartalma, emellett rostban is bővelkedik, ami kedvezően hat az emésztésre.
Zsírégető hatása is közismert, ezért ha fogyni szeretnél, érdemes minél többet fogyasztanod belőle!
Az ananász
Sokan azt hiszik, hogy az ananász fán terem. Tévednek: nem fán, hanem ültetvényen. Mi is nevelhetünk ananászt. Ha levágjuk a friss ananász zöldjét, és földbe tesszük, két év múlva élvezhetjük a gyümölcsét. Ananászültetvény van már szerte a világban, a legnagyobb exportálók a távol-keleti országok, ahol kitűnően megfelel az éghajlat a termelésnek. Az ananász -- ellentétben a többi gyümölccsel -- nem utánérő. A szárán kell beérnie, és csak utána lehet eljuttatni a fogyasztókhoz. Ilyenkor kellemes az illata, és sárga a színe.
Tápértéke: Az ananász legértékesebb tulajdonsága a benne található bromélia enzim, amely a fehérje emésztésében nyújt segítséget. De a szervezet többi részére is kedvező hatással van, nemcsak az emésztőszervekre.
Gyógyhatása: Mint már említettük, az ananászban megtalálható a bromelian enzim. A bromelian kedvező hatással lehet önpusztító betegségek esetében, közvetett úton. Segíti az emésztést, csökkenti a vér savtartalmát, illetve elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát. Az emésztés rendeződésével elhárul a baj az emésztésben résztvevő többi szervről is. Megszűnnek, vagy legalábbis csökkennek a panaszok a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működésének javulása után. Azoknak a betegeknek, akik az önpusztító betegségek gyógyítására nagy mennyiségű aszpirint szedtek, ajánlatos az ananászlé fogyasztása. Erőteljes lehet továbbá a hormonkészítmények mellékhatására is. Akik hosszabb ideig ilyen jellegű gyógyszert fogyasztottak, azoknak is ajánlatos egy hathetes kúraszerű ananász vagy ananászlé fogyasztás.
Gyomorbaj: A táplálék első állomása a gyomor. Minél tovább tartózkodik benne az étel, annál jobban leterheli. Ha azonban hamar végez az emésztéssel, valamint van elegendő gyomorsav, lökést ad az egész emésztőrendszernek. Az ananászban levő bromelian enzim segít a szervezetnek a fehérjék megemésztésében, s ezáltal csökken az emésztési idő.
Gyomorműtét után: Gyomorfekély vagy a más gyomorbetegségek esetében jót tesz, ha étkezések közben ananászlét fogyasztunk. Így megkíméljük a gyomrot, mert az ananász serkenti az emésztést.
Emésztés, emésztési zavarok: Amikor a táplálék átjut a nyombélbe, ott is folytatódik az emésztés a hasnyálmirigy által előállított emésztési nedvek segítségével. Ha a gyomorban teljesebb az emésztés, kevésbé terheljük a hasnyálmirigyet, sőt a vékonybelek sem veszítenek annyi energiát, könnyebben és gyorsabban átjut a megemésztett gyomortartalom a vastagbélbe. Itt már nem igazán történik emésztés, de a többi szervben felgyorsult táplálékellátás hat a vastagbél kiválasztására és kiürítésére.
Fájdalomenyhítő: A fájdalom sok esetben akkor lobban fel, ha valamilyen táplálékot fogyasztottunk, amire allergiásak vagyunk, az ételérzékenységhez hasonlóan. Minél gyorsabban átmegy az emésztőszerveken a táplálék, annál gyorsabban múlik el a fájdalom. Az ananász rendkívül jellegzetes és erős leve a benne levő ásványokkal és vitaminokkal hűsítőleg hat a lázas, beteges részekre.
Láz esetén: Láz esetén sokkal hatékonyabb és jobb a szervezet számára, ha szomjunkat ananásszal oltjuk, mintha lázcsillapítóval csökkentenénk a lázat. A láz a test természetes reakciója, elmúlik, amint rendbe jön a szervezet. Az ananászlével segítünk ebben az esetben is a gyomornak, hogy kiürüljön, és az egész energia a gyógyításra összpontosítson.
Gyulladás ellen: Ha a szervezetben rendeződik az emésztés, az serkentőleg hat a többi fő szervünkre is. Különösen a máj van kapcsolatban az emésztéssel, s ha csökken a terhelés, nagyobb energiával tudja végezni a többi teendőit. A májra jótékony hatással van az A-vitamin, ami a gyulladások gyógyszere is. A kálium a vér tisztítására hat, amivel szintén csökkenhet a testben a gyulladás.
Erőteljes ellentest serkentő: Az ananász olyan gyümölcs, amely erőteljesen hat az immunrendszer működésére, növeli a test ellenállóképességét.
Erős menstruációs vérzés esetén: A menstruációs zavarok közé tartozik a havi vérzést megelőző fájdalom, a kevés váladék, vagy a nagy mennyiségű folyás. Mindez nem természetes állapot, különösen a túlzott vérveszteség, aminek más következményei is lehetnek, ha a szervezet nem jut elegendő vashoz. Az ananász fogyasztásával hozzájárulunk a menstruációs zavarok mihamarabbi rendezéséhez.
Elkészítési mód: Ananászvásárláskor sárgát és kellemes illatút válasszuk, mivel az érett és eléggé édes. Egyik módja a tálalásának az, ha felnégyeljük, rajtahagyva a zöldjét is. Ha a közepe nagyon fás, távolítsuk el. Ha salátának használjuk, hámozzuk meg és daraboljuk fel, majd vágjuk kockára vagy szeleteljük fel. A léhez - ha friss gyümölcsöt használunk - legjobb ha kicentrifugázzuk. Ha konzervből használjuk az ananászt, nincs akkora hatása, mint a frissnek, mert hiányzik belőle az enzim, de jobb mint a semmi. Próbáljuk meg, ha érezzük a jó hatást, fogyasszuk. Az ananász talán az egyetlen gyümölcs, amelyet zöldségfélével vegyítve is használhatunk, így a rossz ízű zöldségeket sokkal élvezhetőbbé tehetjük.
|