Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Május
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Töltött káposzta 2

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg savanyú káposzta, 8 db savanyúkáposzta-levél, 10 dkg rizs, 50 dkg darált sertéshús (esetleg 10 dkg füstölt hús), 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, pirospaprika, majoranna, só, törött bors, 3 ek. olaj

Elkészítése:

A rizst megmossuk, átszűrjük és másfélszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük. (Használhatunk előre főzött rizst is.) A vöröshagymát apróra vágjuk, belekaparjuk a fokhagymát, és kevés zsiradékban megpirítjuk. Amikor a rizs kihűlt, összekeverjük a darált hússal, késhegynyi törött borssal, pirospaprikával, egy csipetnyi majorannával, hozzátesszük a megpirított vöröshagymát és a fokhagymát, megsózzuk, és a keveréket jól összedolgozzuk. Megtöltjük a savanyúkáposzta-leveleket.

Egy lábost jól kikenünk, beletesszük a savanyú káposztát (ha túl savanyú, hideg vízzel mossuk át), tetejére tesszük a töltelékeket, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Fedő alatt 1 óra hosszat pároljuk.

Ha a töltelékek megpuhultak, tálba szedjük. 2 evőkanál olajon rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, hideg vízzel felengedjük, és besűrítjük vele a káposztát. Visszahelyezzük a töltelékeket, és kb. 10 percig együtt főzzük. Nem kavarva, csak rázogatva.

Tálaláskor a tál aljára tesszük a káposztát, a tetejére a töltelékeket, és meglocsoljuk tejföllel.


SAVANYÚ KÁPOSZTA

Csontleves

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg marhacsont, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 2 dkg karalábé, 5 dkg kelkáposzta, 1 db zöldpaprika, 2 dkg vöröshagyma, 2 dkg gomba, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg paradicsompüré, 1 g egész bors, 2 dkg só, 5 dkg kis kockatészta

Elkészítése:

A megmosott csontot 2 liter vízben feltesszük főni. Ügyeljünk arra, hogy a leves lassan forrjon és szedjük le a tetején keletkező habot. A megtisztított és megmosott zöldséget, gombát, hagymát, fokhagymát, paradicsompürét, paprikát, sót belerakjuk és 3 órán át főzzük, utána leszűrjük.

A kockatésztát külön vízben megfőzzük. A megfőtt zöldséget, gombát, metéltre vágjuk és a leszűrt levesbe tesszük.


LEVESEK

Mézes Mikulások

Hozzávalók (kb. 46 db-hoz): a mézeskalács tésztához: 12 dkg méz, 3 dkg cukor, 6 dkg lágy vaj vagy margarin, 2 tk. Dr. Oetker rum aroma, 1/2 kk. őrölt fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 1 tojás, 28 dkg búzaliszt, 2 kk. Dr. Oetker sütőpor; ezenkívül: 1 tojás, 2 ek. tej; a díszítéshez: 15 dkg marcipánmassza, Dr. Oetker Dekor toll, Dr. Oetker Decor gyöngy selyem

Elkészítése:

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

A mézet a cukorral és a vajjal egy főzőedényben megolvasztjuk. A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, a mézes masszát a többi hozzávalóval együtt hozzáadjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) jól összedolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. 5 mm vastag lappá nyújtjuk, és csillag alakú formákat szaggatunk belőle. A formákat az előkészített tepsibe helyezzük.

A tojást a tejjel felverjük, és megkenjük vele a csillagok tetejét. Végül a tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt kb. 8-10 perc alatt megsütjük. A megsült csillagokat egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

A marcipánmasszát kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, kis háromszögeket vágunk belőle, és a csillagok egyik csúcsára illesztjük. A Dekor tollakkal megrajzoljuk a Mikulás szemét, szakállát, kezét, díszítjük a Mikulás sapkáját, megrajzoljuk az orrát, a gombokat és a kézelőt. A gombok helyére azonnal, még a máz megszilárdulása előtt Decor gyöngyöket nyomunk. Majd hagyjuk a mázat megszilárdulni.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Töltött paradicsom

Hozzávalók: paradicsom, sonka, tojás, só, petrezselyem, sajt, vaj

Elkészítése:

A nagyobb paradicsomok tetejét levágjuk és a belsejét kikaparjuk. A kivájt üregeket sózzuk és az aljára finomra vágott sonkát szórunk. Egy-egy egész tojást ütünk rá, és a paradicsomokat kivajazott tűzálló edénybe helyezzük. Mellérakjuk a kikapart paradicsomot is. Előmelegített sütőben a tojások dermedéséig sütjük.

Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal meghintjük. Pirítós kenyeret adunk mellé.


PARADICSOM, OLASZ

Sacher-torta

Hozzávalók: 20-20 dkg vaj és porcukor, 10-10 dkg étcsokoládé és liszt, 10 db tojássárgája, 5 db tojásfehérje, 10-10 dkg sárgabaracklekvár és tortabevonó csokoládé

Elkészítése:

A habosra kevert vajba belekeverjük a porcukrot, a felolvasztott étcsokit, a tojássárgákat, a lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Tortaformába töltjük a masszát, lassú tűznél megsütjük, és hagyjuk kihűlni. Vékonyan bevonjuk baracklekvárral, majd a tortabevonó csokival.


TORTA, TORTÁCSKA

Málnaleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg málna, 6 dl aludttej, 1 dl tejszín, 10 dkg porcukor

Elkészítése:

30 dkg málnát 6 dl aludttejjel, 1 dl tejszínnel és 10 dkg porcukorral turmixgépben pépesre törünk. Jól lehűtve, csészékben tálaljuk.


LEVESEK

Diétás gyümölcssaláta

Hozzávalók 4 személyre: 2 dl kefir, 1 doboz mirelit málna, 1-2 db grapefruit, 1/2 citrom reszelt héja, folyékony édesítőszer

Elkészítése:

Két deci kefirt egy kevés folyékony édesítőszerrel ízesítünk, és egy fél citrom sárga héját belereszeljük. Ezután egy doboz felolvasztott, lecsurgatott mirelit málna kerül hozzá, meg 1-2 meghámozott, apró kockára vágott grapefruit. Tálalásig hűtőbe tesszük.


SALÁTA

Kolbásszal töltött csirke

Hozzávalók: csirke, lángolt kolbász

Elkészítése:

A csirkéket a töltött csirkénél szokásos módon előkészítjük. A bőrétől lehúzott lángolt kolbászt óvatosan a csirke bőre alá töltjük és a csirkét meleg sütőben - a saját kisült zsírjával állandóan locsolgatva - megsütjük.


CSIRKE

Tejfölös gomba palacsintametélttel

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gomba, 2 dl tejföl, 2 kis fej vöröshagyma, pirospaprika, só, őrölt bors, 1,5 ek. olaj; a palacsintához (kb. 20 db): 1 dl tej, 25 dkg liszt, 2 db tojás, szódavíz, csipetnyi só

Elkészítése:

Palacsintatésztát készítünk. A tejet elkeverjük a 2 tojással, csipetnyi sóval és a liszttel. Majd ha teljesen simára kevertük, annyi szódavízzel engedjük fel, hogy se híg, se túl sűrű ne legyen. A gombát alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd jól átpároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük az apróra vágott gombát. Kevés vízzel felöntve 10-15 percig pároljuk.

A palacsintákat kisütjük, összesodorjuk és metéltformára vágjuk. Mély tálba rakjuk, amelyre a tejföllel összekevert gombát öntjük.


GOMBA, PALACSINTA

Libamájas tojáskocsonya

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg libamáj, 5 dkg kész besamel-mártás, 1/2 g őrölt bors, kevés só, 1 egész tojás, 2 db tojássárga, 1 dkg vaj

Elkészítése:

A libamájat finomszálú drótszitán áttörjük, hozzáadjuk a kihűtött, nem túl sűrű besamel-mártást, sózzuk, borsozzuk. Az egész tojást a tojássárgákkal együtt habverővel jó simára kikeverjük.

Közben a masszának megfelelő nagyságú puddingformát vagy porceláncsészét vajjal kikenünk és a kikevert masszát beletesszük. Kis fedővel letakarjuk és egy lábasba hideg vizet téve a formát beleállítjuk. A víz annyi legyen, hogy a formát alig negyedrészéig érje el. Ekkor a lábast befedjük és középmeleg sütőben, mérsékelt tűznél a tojáskocsonyát kigőzöljük. A víznek forrnia nem szabad, nehogy a lecsapódó gőz a libamájas kocsonyát felhígítsa. Kb. 10-15 percnyi gőzölés után a sütőből kivesszük, hideg vízzel jól lehűtjük és a formából kiborítjuk. Szép apró, egyenletes darabokra vágjuk és a forrón tálalt erőlevesbe arányosan elosztjuk.


LEVESBETÉTEK

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG