Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Május
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Borsókrémes borjúrolád

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg borjúhús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 dl fehérbor, 3 dl húsleves, 1 tojásfehérje, 10 dkg juhtúró, só, bors, néhány mentalevél, olívaolaj

Elkészítése:

A húst megsózzuk és borsozzuk. Kevés olajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, aztán hozzáadjuk a zöldborsót, kevés bort, majd lefedve puhára pároljuk. Ha megpuhult a borsó, a serpenyő tartalmát összedolgozzuk a tojásfehérjével és az így elkészült tölteléket a húsra kenjük, megszórjuk az apróra tépkedett mentalevelekkel és a morzsolt juhtúróval. Aztán felgöngyöljük, átkötjük és belisztezzük a húst, majd kevés olajon, a fokhagymával együtt minden oldalán megpirítjuk. Közben meglocsoljuk egy pohár borral (ha ez kevés, akkor jöhet rá a húsleves is). Amikor megpuhult a hús, még 10 percig pihentetjük.

A sütésből megmaradt szaftot elkeverjük kevés húslevessel, majd leszűrjük és a tálaláshoz félretesszük.

A felszeletelt pecsenyét a szósszal meglocsolva, juhtúródarabkákkal, mentalevelekkel megszórva kínáljuk.


Elkészítési idő: 100 perc
Kalóriaérték: 465 kcal/adag


BORJÚ

Szalonnás sertéssült

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertésszűzérme, 15 dkg szeletelt bacon, 1 dl fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 1 fokhagyma, olívaolaj, zsálya, rozmaringág, só, bors

Elkészítése:

A szalonnaszeletekkel körbetekerjük a húst, majd szorosan átkötözzük spárgával, aztán tepsibe tesszük a felkarikázott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és a kevés olajjal együtt. A zsályaleveleket és a rozmaringot benyomkodjuk a kötözőspárga és a hús közé. A tepsibe öntjük a bort is, majd 20 percig 220 C°-fokon sütjük. Utána lefedjük az egészet alufóliával, és további 1 órán keresztül sütjük a húst, sűrű locsolgatások mellett.

Ezután levesszük az alufóliát, és a húst még további 20 percig sütjük. Közben megfordítjuk, hogy mindkét oldalán egyenletesen süljön. Mindeközben húslevessel vagy vízzel locsolgatjuk, nehogy nagyon kiszáradjon.

Amikor elkészült, 15 percig pihentetjük, leszedjük róla a spárgát, és szeletelve tálaljuk.


Elkészítési idő: kb. 120 perc
Kalóriaérték: 470 kcal/adag


SERTÉSSZŰZ

Citromos, szögletes fánk

Hozzávalók 40 darabhoz: 25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 4 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 tojás, 2 ek. rum, 1 csipet só, bő olaj a sütéshez; 2 ek. porcukor a tálaláshoz

Elkészítése:

A megolvasztott vajat keverjük habosra a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Dolgozzuk bele a tojást, a rumot, meg egy csipet sót, végül keverjük bele a lisztet is.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vastagra, vágjunk belőle rombusz alakú darabokat (ha van, használjunk recés szélű derelyevágót).

A felforrósított olajban (fritőzben 170 C°-fokra) a fánkokat oldalanként egy-két perc alatt süssük aranyszínűre. A kész darabokat szedjük konyhai papírtörlőre, és tartsuk melegen, amíg a többi is elkészül. Porcukorral megszórva, frissen tálaljuk.


Elkészítési idő: 35 perc
Egy darab: 51 kcal


FÁNK

Hagyományos lekváros fánk

Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 5 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 6 dkg vaj, 1 ek. rum, 1 csipet só, bő olaj a sütéshez; 30 dkg eper- vagy baracklekvár, vaníliás porcukor a tálaláshoz

Elkészítése:

Az élesztőt és egy kiskanál porcukrot keverjük el 1dl langyos tejben. A lisztet szitáljuk tálba, a közepébe nyomott mélyedésbe öntsük az élesztős tejet, a szélekről egy kevés lisztet keverjünk hozzá, majd letakarva hagyjuk a kétszeresére nőni (kb. 15 perc).

A maradék langyos tejben keverjük el a maradék porcukrot, egy csipet sót és a tojássárgáját, adjuk a liszthez, dolgozzuk össze. 2-3 részletben dagasszuk bele a margarint, a rumot, és konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük a kétszeresére (kb. 30 perc).

Lisztezett munkalapon gyúrjuk át a tésztát, lapítsuk el, és 6-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Letakarva ismét kelesszük a kétszeresére. A tésztakorongok közepét hüvelykujjal nyomjuk be.

A nem túl forró olajban (fritőzben 160 C°-fokon) 4-5 percig fedő alatt, majd megfordítva, fedő nélkül süssük aranybarnára.  Szedjük papírkendőre, hagyjuk kicsit hűlni.

A lekvárt kanalazzuk hegyes végű nyomózsákba, és a fánkok oldalán beszúrva nyomjunk keveset mindegyik közepébe. Porcukorral megszórva, a maradék lekvárral azonnal tálaljuk.


Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy darab: 179 kcal


FÁNK

Sajtgömbök körtemártással

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb körte, 25 dkg márványsajt, 10 dkg reszelt gouda sajt, 20 dkg szeder (mélyhűtött), 5 dkg pirított, vágott mandula, 5 dkg vágott pisztácia, 1 kis csokor menta, 1/2 dl narancslé, 2 szegfűszeg, 1 kk. fahéj, 5 cl narancslikőr, 1/2 citrom reszelt héja, porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A szedret hagyjuk kiengedni. A körtét meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kiemeljük, és a húsát apróra vágjuk, és a narancslével, a szegfűszeggel és a fahéjjal kis lábosban, fedő nélkül 5 percig főzzük. A szegfűszeget kidobjuk, a körtét összeturmixoljuk vagy villával áttörjük, belekeverjük a narancslikőrt és hűlni hagyjuk.

Az áttört márványsajtot a reszelt sajttal, a citrom héjával, a mentával alaposan összedolgozzuk. A masszából 12 kis golyócskát formázunk. Felét megforgatjuk a mandulában, a másik felét a pisztáciában.

A körtemártást szétosztjuk 4 tányérra, ráteszünk 2-2 sajtgolyót, szederrel díszítjük, megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.


1 adag: 615 kcal, elkészítési idő: 30 perc


DESSZERT, ÉDESSÉG

Tejszínes csokoládékrém

Hozzávalók 6 adaghoz: 15 dkg étcsokoládé, 3 dl tej, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 ek. zselatinpor, 2 dl tejszín

Elkészítése:

A csokoládét összetörjük, és kis lábosban összekeverjük a tejjel. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a csokoládé megolvad és a tej forrni kezd. Ekkor levesszük a tűzről.

A tojássárgáját keverőtálba tesszük a cukorral és fehéredésig keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a csokoládés tejet, habverővel alaposan összekeverjük. Egy tiszta edénybe öntjük, és lassú tűzön, kevergetve gyöngyözve főzzük (ne forraljuk fel!), amíg a krém annyira besűrűsödik, hogy megtapad a kanálon. Vegyük le a tűzről.

Egy kis tűzálló tálba tegyünk két evőkanál vizet, egyenletesen szórjuk bele a zselatint, és várjunk, amíg megkocsonyásodik. Öntsük bele a forró csokoládékeverékbe, és addig keverjük, amíg elolvad, majd tovább keverve hagyjuk a krémet kihűlni, de ne várjuk meg, amíg teljesen megköt. Habverővel lazán keverjük bele a tejszínt is.

Öntsük hat pohárba, és tegyük több órára, akár egész éjszakára a hűtőbe, amíg teljesen megszilárdul.


Elkészítési idő: 35 perc + hűtés


KRÉM, HAB, PUDING

Mandulás csokoládépohár

Hozzávalók 4 személyre: 3 dl tejszín, 1 ek. zselatinpor, 15 dkg étcsokoládé, 4 jégkocka, 1,5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 kk. mandulaaroma, tejszínhab és pirított hántolt mandula a díszítéshez

Elkészítése:

A tejszín felét teflonbevonatos edénybe öntjük, rászórjuk a zselatinport, és 5 percig állni hagyjuk. Majd közepes lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, míg a szélén apró buborékok jelennek meg, és a zselatin teljesen feloldódik.

A csokoládét összetörjük vagy felaprítjuk. A még forró zselatinos keveréket turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a tört csokoládét, és addig turmixoljuk, amíg a csokoládé elolvad. Ezután a jégkockákat a keverékhez adjuk, beletesszük a tejet, a cukrot, a mandulaaromát és a megmaradt tejszínt, majd az egészet simára turmixoljuk.

A keveréket négy pohárba vagy kehelybe töltjük, s lefedve 4 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Tejszínhabrózsával és hántolt, pirított mandulával díszítjük.


Elkészítési idő: 35 perc + 4 óra hűtés


KRÉM, HAB, PUDING

Csirkemelles tészta wokban

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg vékony spagetti, 30 dkg csirkemell, 25 dkg kínai kel, 4 szál újhagyma, 3 zellerszár, 1 hegyes erős paprika, 2 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olaj, 25 dkg garnélarák, 2,5 dl csirkehúsleves (kockából), 2 evőkanál szójaszósz, 3 liter víz a tésztafőzéshez

Elkészítése:

A forró, lobogó, sós vízbe beletesszük a tésztát, egyszer megkeverjük, és 10 perc alatt roppanósan puhára főzzük. A csirkemell filét megmossuk, megtörülgetjük, és 1 centis csíkokra vágjuk. A kifőtt tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük és félretesszük. A megtisztított, megmosott kínai kelt csíkokra metéljük. A megtisztított újhagymát karikára vágjuk. Az erős paprikát megmossuk, a magházát kiemeljük, a paprikát felkockázzuk. A megtisztított fokhagymát felaprítjuk, a megmosott zeller levelét letépkedjük, a szárát felaprítjuk. Wokban 4 evőkanál olajat forrósítunk, 2 perc alatt megsütjük benne a húst, és kiszedjük. A visszamaradt olajon a felaprított zöldségeket pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rákot, visszatesszük a húst, aztán felöntjük szójaszósszal és húslevessel. Megsózzuk, és kis lángon pár percig pároljuk. A maradék olajat egy másik edényben felforrósítjuk, és átmelegítjük benne a tésztát, majd összekeverjük a zöldséges hússal, és azonnal tálaljuk.

Olcsóbbá tehetjük az ételt, ha a rákot elhagyjuk, nélküle is nagyon finom.


Elkészítési idő: kb. 50 perc
430 kcal/adag


CSIRKEMELL, SPAGETTI

Gombás sertéskaraj

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg (10 szelet) sertéskaraj, 10 dkg sampinyon gomba, 1 dl fehérbor, 1 ek. paradicsompüré, vöröshagyma, petrezselyemzöld, liszt, só, zsiradék

Elkészítése:

1 kiló sertéskarajt veszünk. Felszeleteljük tíz szeletre, úgy, hogy a gerinccsontot levágjuk, csak a bordacsontokat hagyjuk meg. A karajszeleteket megmossuk, kissé kiverjük, megsózzuk, és lisztbe forgatva, serpenyőben, forró zsírban, mindkét oldalon pirosra sütjük. Majd az átsütött karajszeleteket kiszedjük egy lábasba.

A serpenyőben visszamaradt zsírban egy evőkanál lisztet kissé megpirítunk. Adunk hozzá egy evőkanál paradicsompürét, egy deci fehérbort, két deci vizet. Felforraljuk, majd ráöntjük a lábasba szedett karajszeletekre, s azokat fedő alatt pároljuk.

Közben finomra vágott vöröshagymát pirítunk, egy evőkanál zsírban. Adunk hozzá 10 deka, felszeletelt sampinyon gombát. Meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és fedő alatt pároljuk. Mikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a gombát, és együtt pároljuk tovább.

Tálalásnál a karajszeleteket a mártással leöntve, sült krumplival körítve adjuk asztalra.


SERTÉSKARAJ/BORDA

Liptói rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg krumpli, 25 dkg túró, 8 dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg vaj, 1 kis csomó kapor, 1 kis csomó metélőhagyma, só, zsemlemorzsa

Elkészítése:

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, és a pörcöt is, a zsírját is a túróhoz öntjük. Hozzáadunk a túróhoz 7 deka olvasztott vajat is, majd a finomra vágott kaprot és metélőhagymát. Ízlés szerint sózzuk, jól összedolgozzuk, s lazán összekeverjük a főtt krumplival, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon törjük össze. A tepsit vagy tűzálló tálat kikenjük a maradék vajjal, körbehintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a túrós krumplit és közepesen forró sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Aki ezt az összeállítást túl zsírosnak találja, az a szalonna helyett használhat apróra vágott főtt füstölt sonkát, de azzal már a liptói rakott krumpli szalonváltozatát készítettük el. Adhatunk hozzá hagymás, köménymagos káposztasalátát, vagy csak egyszerűen savanyú káposztát.


BURGONYA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG