Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Május
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Kakaós kalács

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 23 db szacharin, 3 ek. cukor, 3 dkg élesztő, 1 dl étolaj, 1 mk. só, 3-3 ek. tej és kakaópor, zsír/margarin

Elkészítése:

Az élesztőt a szacharinos langyos tejben felfuttatjuk. Összedolgozzuk a liszttel, az olajjal és a sóval. Kettéválasztjuk a tésztát, és az egyik részbe belekeverjük a kakaóport és 3 evőkanál tejet. Mindkét tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. Alulra a világos tésztát tesszük, majd rátesszük a barna tésztát, és hosszában feltekerjük. Kizsírozott tepsibe tesszük kettévágva, de úgy, hogy se egymáshoz, se a tepsi oldalához ne érjen a tészta. 2 órát kelesztjük, majd forró sütőben kb. 30-40 percig sütjük.

A kisült tészta tetejét még forrón megkenjük 3 evőkanál cukor és kevés víz keverékével.


KUGLÓF, KALÁCS, BEJGLI, GYÜMÖLCSKENYÉR

Tejszínes-mustáros pulyka olasz tésztával (Kovács Ági, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg pulykamellfilé, 3 dl tejszín, 3 szál újhagyma, 1 csokor bazsalikomlevél, só, darált bors, 4 evőkanál olívaolaj, 40 dkg tészta, 2 evőkanál mustár, (parmezán)

Elkészítése:

Vágjuk ujjnyi csíkokra a pulykahúst, majd csorgassuk az olívaolajat egy nagy serpenyőbe. Forrósítsuk fel, tegyük bele a húscsíkokat. Erős lángon állandóan kevergetve pirítsuk meg. Ha a hús szélei pirulni kezdenek, öntsük rá a tejszínt, kanalazzuk rá a mustárt, daráljunk rá borsot, és ízesítsük sóval. Tegyük hozzá a felkarikázott újhagymát és forraljuk jól össze.

Főzzük ki a tésztát sós vízben, majd tálaljunk egy-egy adagnyit nagy tányérokra. Tetejére kanalazzunk a tejszínes-mustáros pulykából. A tészta tetejét reszelt parmezán sajttal megszórhatjuk.


PULYKAMELL

Zöldséggel tűzdelt sertéscomb

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéscomb, 2 nagyobb szál sárgarépa, 2 nagyobb szál fehérrépa, 1 babérlevél, csipetnyi kakukkfű, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 ek. ételízesítő, 1 citrom, 1 ek. liszt, só, őrölt bors, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A sárgarépát és a fehérrépát vékony hasábokra vágjuk, és a húst sűrűn megtűzdeljük vele.

Tűzálló tálat kiolajozunk, beletesszük a húst, hozzátesszük a maradék zöldséget, a cikkekre vágott hagymát, és kakukkfűvel, sóval megszórva megsütjük.

Sütés után a pecsenyelét zsírjára pirítjuk, a húst - melegen tartva - félretesszük. A zsiradékhoz hozzátesszük az ételízesítőt, a babérlevelet, megpirítjuk rajta a lisztet, és felengedjük 4 dl vízzel. Hozzáadjuk a citrom levét, és 5 percig forraljuk. Majd sóval, őrölt borssal ízesítjük. Átpasszírozzuk, és a mártásba visszatesszük a hússzeleteket.

Tört burgonya, burgonyapüré vagy burgonyafánk adható hozzá.


SERTÉSCOMB

Túróval töltött rántott gomba

Hozzávalók: gomba, tehéntúró, tojás, ecet, só, kapor, liszt, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

A tisztított gombák szárát eltávolítjuk, és a gombafejeket pár percig ecetes vízben főzzük, majd jól lecsepegtetjük.

Közben a tehéntúrót egész tojással, sóval, finomra vágott kaporral eldolgozzuk.

Két-két gombafejet a töltelékkel összeillesztünk, és a szokásos módon bundázzuk. Bő,forró olajban kisütjük. Kapormártással tálaljuk.


GOMBA

Zöldségfelfújt (2)

Hozzávalók 4 személyre: 6 dkg liszt, 5 dkg vaj, 4 dl tej, 4 tojás, 50 dkg konzerv borsó, 50 dkg sárgarépa, 1 zellergumó, 15 dkg gomba, 3 ek. zsemlemorzsa, só, zsír, (5 dkg rezselt sajt)

Elkészítése:

6 deka lisztből 5 deka vajjal és 4 deci tejjel besamelt főzünk, kihűtjük. Megsózzuk, hozzáadunk 4 tojássárgáját, majd hozzákeverünk egy félkilós konzerv borsót leve nélkül, fél kiló megtisztított, kockára vágott, gőzben főtt sárgarépát, egy megtisztított, sós vízben megfőzött és kockára vágott zellergumót, és 15 deka párolt gombát. Végül hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét és 3 evőkanál zsemlemorzsát.

Kizsírozunk egy tűzálló tálat vagy pudingformát, beleöntjük a sűrű, zöldséges keveréket, és a sütőben, gőzben kb. egy óra hosszat főzzük. Tálalás előtt megöntözhetjük kevés vajjal vagy meghinthetjük 5 deka reszelt sajttal, de adhatunk hozzá sajtmártást is, úgy még finomabb.


A belevaló zöldséget kedvünk szerint variálhatjuk: adhatunk hozzá kevesebb répát és helyette levétől lecsurgatott konzerv karfiolt vagy apró szemű, sós vízben főtt hagymát.


ZÖLDSÉG (vegyes)

Gombaleves azték módra

Hozzávalók: gomba, dió, tejszín, vöröshagyma, cseresznyepaprika, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, vegeta, vaj, zsemlekocka

Elkészítése:

A vajon a reszelt vöröshagymát az apróra vágott gombával, egészen kevés cseresznyepaprikával félig puhára pároljuk. Hozzáadunk személyenként 1 evőkanál darált diót, finomra vágott petrezselymet, sót, törött borsot. Személyenként 2 dl vízzel felengedjük és vegetával ízesítjük. Mielőtt a tűzről levennénk, hozzáadunk személyenként 3 cl tejszínt, átforraljuk, majd turmixgépben átkeverjük.

Felforralva, csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.


LEVESEK, MEXIKÓI

Tormás vegyes saláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg ecetes torma, 2 dl tejföl (vagy joghurt), 3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 1 zellergumó, 2 nagy alma, 1 cs. piros retek, só, őrölt bors, citromlé, (15 dkg sonka, 2 főtt tojás)

Elkészítése:

Az ecetes tormát simára keverjük a tejföllel (vagy a joghurttal), belereszeljük a reszelő nagy lyukán a megtisztított zöldséget, a meghámozott és kicsumázott almát, végül héjastól karikákra vágjuk a retket.

(Fogyókúrás vacsorára kitűnő, ha kockákra vágott főtt tojást meg sonkát is adunk bele, de akkor ne tejföllel, hanem joghurttal készítsük!)


SALÁTÁK

Pácolt hátszín faszénen sütve

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet 15 dkg-os érlelt hátszín, 1 vöröshagyma, 5 ek. olaj, 3 ek. vörösborecet, 2 ek. ketchup, 1 kk. Worcester szósz, 1 kk. csípős mustár, 1 kk. fokhagymakrém, 1/2 kk. só, késhegynyi cukor, késhegynyi szurokfű (oregánó)

Elkészítése:

A vöröshagymát gondosan megtisztítjuk, lereszeljük, és az olajba keverjük. Hozzáadjuk a borecetet, a ketchupot, a Worcestert és a csípős mustárt, végül pedig a fokhagymakrémet a cukorral és a morzsolt szurokfűvel együtt is.

A marhahúst kissé kiklopfoljuk, inas szélét bevágjuk, majd a fűszeres pácban alaposan megforgatjuk. Letakarjuk, majd 1 napra a hűtőszekrénybe tesszük.

Sütés előtt a húst lecsöpögtetjük. Amikor a rostély épp kellően forró, és a faszén csak parázslik alatta, a hússzeleteket a rostélyra rakjuk, és az izzó parázs fölött oldalanként kb. 4-4 percig sütjük.

Az étel felszolgálásakor a pác levét is tálalhatjuk, hogy mindenki meglocsolhassa a sült hússzeleteket.

Salátát, puha kenyeret és roston sült paradicsomot kínáljunk mellé, szomjoltónak leginkább vörösbor illik hozzá!


Elkészítési idő: 30 perc + 1 nap pácolás
1 adag: 433 kcal


GRILL, BOGRÁCS, MARHAROSTÉLYOS (HÁTSZÍN, BORDA)

Gombaleves (3)

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 dkg só, 15 dkg gomba, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1/4 cs. petrezselyemzöld, 3 dkg vöröshagyma, 1 g őrölt bors

Elkészítése:

A csontot és a zöldségeket 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.

A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk. 1 dkg zsírban finomra vágott hagymát lepirítunk, az összevágott gombát beletesszük, lepároljuk, borsozzuk és a leszűrt csontlébe tesszük.

3 dkg zsírból és 6 dkg lisztből rántást készítünk, vágott zöldpetrezselymet teszünk bele, a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt.


LEVESEK

Gesztenyés ''pogácsa''

Hozzávalók: 1 kész piskótalap (kb. 40 dkg), 8 dkg sárgabaracklekvár; a krémhez: 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg gesztenyepüré, 2-3 ek. rum, 2 dl tejszín; az öntethez: 3 dkg kakaópor, 3 dkg kristálycukor, 1 ek. étkezési keményítő, 1 ek. olaj

Elkészítése:

A piskótalapból 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb páros számú (legalább 24) korongot szúrunk ki, majd tálcára sorakoztatjuk.

A sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, fémszűrön áttörjük, és megkenjük vele a tésztakorongok tetejét.

A krémhez vízfürdőbe állított edényben sűrű-habosra keverjük a tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral. Kivesszük a krémet a vízből, hozzákeverjük a gesztenyemasszát és a rumot. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a masszához adjuk, majd nyomózsákba vagy kivágott csúcsú nejlonzacskóba szedjük, és arányosan elosztva a korongok felére nyomjuk. Lekvárral megkent oldalukkal felfelé a krém tetejére illesztjük a korongok párját, lazán letakarjuk, és hűvös helyen 2-3 óráig pihentetjük.

Az öntethez 2,5 dl hideg vízzel elkeverjük a kakaót, a cukrot és a keményítőt, majd mérsékelt tűzön 2-3 percig forraljuk, végül hozzáadjuk az olajat.

A pogácsákat tálra rendezzük, megöntözzük a forró mártással, és azonnal tálaljuk. Tetejét megszórhatjuk darált pirított mogyoróval vagy pisztáciával.


SÜTÉS NÉLKÜL

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG