Szilvatorta
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 6 dkg cukor, 10 dkg sütőmargarin, 1 dl hidegvíz, 1-2 teáskanál étkezési ecet (vagy almaecet), 1 kg szilva, 1,5 dl tejszín, 2 tojás, 1 teáskanál fahéj, csipetnyi só
A lisztet a cukor felével, csipetnyi sóval, a margarinnal, az ecettel és a vízzel összegyúrjuk. Fóliába tekerjük és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekbe vágjuk. Meghintjük egy evőkanálnyi cukorral és 1 teáskanálnyi fahéjjal.
Kivesszük a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kiolajozott tortaformába tesszük. A szilvát körkörösen belerakjuk a kialakított mélyedésbe. Előmelegített, 220 °C-os sütőben tíz percig sütjük.
Közben a tejszínt a tojásokkal, a maradék cukorral és fahéjjal habosra keverjük.
Kivesszük a sütőből a félig kész tortát és ráöntjük a habot, majd visszatesszük még 25 percre.
Kihűtve tálaljuk, előtte meghinthetjük vaníliás cukorral.
|