| 
Kelbimbóleves sajtgombóccal Hozzávalók 4 személyre: 24 dkg sajt, 4 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 krumpli, 40 dkg kelbimbó, 3 húsleveskocka, 1 dl tejföl, só, bors  Elkészítése:   A sajtból kisebb golyókat gömbölyítünk ki egy karalábévájóval. A maradék sajtdarabkákat finomra reszeljük.   A felaprított hagymát a vajban üvegesre pároljuk.   Az apró kockákra vágott krumplit és a megtisztított kelbimbót hozzáadjuk, belemorzsoljuk a húsleveskockát, felöntjük 1 liter vízzel, és kb. 20 perc alatt megfőzzük.   Szűrőkanállal kiszedünk a levesből egy kevés kelbimbót, a maradék levest botmixerrel krémesre pürésítjük. Belekeverjük a lereszelt sajtot, a tejföl felét, a kelbimbót és összemelegítjük.   Tálaláskor sajtgolyókkal és tejföllel díszítjük, azonnal kínáljuk. 
Meggyes-vaníliás táskaHozzávalók: 50 dkg mélyhűtött leveles tészta, 1 üveg meggybefőtt (370 ml), 2 ek. étkezési keményítő, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 1/2 l tej, 1 tojássárgája, 2 ek. tejszín; a tetejére: porcukor Elkészítése: A leveles tésztát felengedjük. Kinyújtjuk, majd 12 darab 12x12 cm-es lapot vágunk belőle. Mindegyik négyzet sarkait középre behajtjuk, és kissé lenyomjuk. A befőtt levét felfogjuk. Az étkezési keményítőt négy evőkanál lében csomómentesen elkeverjük. A maradék levet 6 deka cukorral felforraljuk. Állandó keverés mellett belevegyítjük a feloldott keményítőt, összeforraljuk, majd beleforgatjuk a meggyet. A pudingport 6-7 evőkanál tejben elkeverjük. A maradék tejet a többi cukorral felforraljuk, a tűzhely szélére húzzuk, és belevegyítjük a pudingot. Kevergetve újra felforraljuk. A pudingot a táskák közepére kanalazzuk, és egy-egy evőkanál kompótot halmozunk rá. A táskákat két, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és megkenjük a tejszínnel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben 200 fokon, tepsinként 15 percig sütjük. Rácsra szedjük és porcukorral meghinjük.
	            
Zöldséges makaróni csirkecombbalHozzávalók 4 személyre: 8 csirkecomb, 1 csomag makarónitészta, 3 paradicsom, 2 paprika, 2 dl tejföl, 2 dl fehérbor, 2-3 ek. olívabogyó, 2 ek. étkezési keményítő, őrölt szerecsendió, citromlé, 25 dkg zöldbab, só, bors, (olíva)olaj   Elkészítése:   A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk és 2-3 órára hűtőbe tesszük.   A paprikát finoman felkockázzuk, a zöldbabot megtisztítjuk, a paradicsomot lehéjazzuk és csíkokra vágjuk.   A makarónit forrásban lévő sós-olajos vízben megfőzzük.   A tejfölt a borral, az olívabogyókkal együtt felforraljuk. Belekeverjük az étkezési keményítőt, és simára főzzük.   A mártást sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, és pár csepp citromlével fűszerezzük.   Hozzáadjuk a zöldbabot és a paprikát, és roppanósra pároljuk benne.   A csirkecombokat kevés olajon hirtelen átsütjük.   Az időközben elkészült makarónit leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük és a paradicsommal, csirkecombokkal együtt a mártásba forgatjuk és még egyszer átforrósítjuk. 
Karalábé-krémleves Hozzávalók 4 személyre: kb. 1,2 kg karalábé, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg burgonya, 2 ek- olaj, 1 ek. petrezselyem, 1,2 l zöldségerőleves (kockából), 1 kis paradicsom, 1 dl tejföl, csipetnyi cukor, só, bors; a díszítéshez: főtt karalábéhasábok  Elkészítése:   A meghámozott burgonyát és karalábét felaprítjuk.   A felkockázott hagymát a forró olajban megpároljuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, rövid ideig együtt pároljuk, majd beleszórjuk a petrezselymet. A levessel felöntve felforraljuk, és fedő alatt 20 percig főzzük.   A paradicsom magjait kikaparjuk, húsát felkockázzuk.   A levest összeturmixoljuk, és a tejföllel együtt felforraljuk. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük.   A paradicsomkockákkal és petrezselyemlevéllel megszórjuk, karalábéhasábokkal díszítjük. 
Leveles sajtos rudakHozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél tasak sütőpor, só, 2 tojás, 25 dkg parmezán vagy ementáli sajt   Elkészítése:   A lisztet a vajjal, a sütőporral, késhegynyi sóval és kevés vízzel rétestésztává dolgozzuk és kinyújtjuk.   A kinyújtott tésztát tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és összehajtjuk.   A tésztát újra kinyújtjuk, a beszórást ötször-hatszor ismételjük.   Legvégül ujjnyi vastag rudakat formálunk, tojással megkenjük, sóval és sajttal bőven behintjük.   A rudakat közepes hőmérsékletű sütőben sárgára sütjük. 
Sajtos-csirkés csusza Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg csiperkegomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 2 kk. finomra vágott bazsalikom, 8 csirkecomb, 2 ek. olaj, 1 dl száraz fehérbor, 2 ek. vaj/margarin, 1/4 kk. szárított kakukkfű, 2 doboz hámozott paradicsom (konzerv), 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék, 40 dkg csuszatészta, 10 dkg reszelt parmezán sajt
 Elkészítése:  Felforrósítjuk az olajat, bőrös felükkel lefelé beletesszük a megmosott, sóval, borssal meghintett combokat, és mindkét oldalukat megpirítjuk. Alájuk öntjük a bort, letakarjuk, mérsékelt tűzön puhára pároljuk.  Mélyebb serpenyőben felhevítjük a vajat, rádobjuk a felszeletelt gombát és az áttört fokhagymát, és élénk tűzön, gyakorta megkeverve 4-5 percig pirítjuk. Megszórjuk a kakukkfűvel, ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, majd még 2 percig forraljuk (jócskán levet ereszt!).  A mártáshoz elveszünk a hús alól 1-2 evőkanál zsiradékot, és megfonnyasztjuk benne a felaprított vöröshagymát.  Levével együtt hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott paradicsomot, a provence-i fűszerkeveréket, sót, borsot, majd élénk tűzön 15 percig forraljuk-sűrítjük, belekeverjük a bazsalikomot, és éppen csak összeforraljuk.  Bő sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, és a fokhagymás gombára csúsztatjuk. Meglocsoljuk a csirke pecsenyelevével, lazán összekeverjük, és mélyebb tűzálló tálba/tepsibe terítjük.  Rátesszük a csirkecombokat, bevonjuk a paradicsommártással, megszórjuk a sajttal, majd 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt a tetejére olvad.
	            
Kapros krumplilevesHozzávalók 4 személyre: 25 dkg vegyes zöldség, 1 közepes fej vöröshagyma, 50 dkg krumpli, 1 ek. margarin, 1 dl tejföl, bazsalikom, 1 csomó kapor, só, bors   Elkészítése:   A megmosott, karikára vágott zöldséget, a hagymát és a krumplit egy kávéskanál bazsalikommal, sóval, borssal fűszerezett egy liter vízben puhára főzzük, majd turmixoljuk.   Hozzáadjuk a margarint és a tejföllel elkevert, finomra vágott kaprot, és még egyszer felforraljuk. 
Lekváros tepertős papucs
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 20 dkg darált tepertő, 25 dkg margarin, 1 kk. só, 4 ek. fehér bor, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojás, szilvalekvár   Elkészítése:   Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, bort, tejfölt és jól összedolgozzuk. Elnyújtjuk a tésztát és rákenjük a tepertőt.   A tésztát háromszor hajtogatjuk félóránként, majd 2 cm vastagra vágjuk és 6 x 6 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Mindegyikre egy-egy kanál szilvalekvárt teszünk. A tészta ellentétes csücskénél összenyomkodjuk.   Tojással megkenjük a tetejüket és forró sütőben megsütjük. Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, bort, tejfölt és jól összedolgozzuk. Elnyújtjuk a tésztát és rákenjük a tepertőt.   A tésztát háromszor hajtogatjuk félóránként, majd 2 cm vastagra vágjuk és 6 x 6 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Mindegyikre egy-egy kanál szilvalekvárt teszünk. A tészta ellentétes csücskénél összenyomkodjuk.   Tojással megkenjük a tetejüket és forró sütőben megsütjük. 
	            
Részeges csirkecombHozzávalók 4 személyre: 30 dkg paradicsom, 60 dkg zöldpaprika, 1 csípős-hegyes paprika, 1 nagy fej hagyma, 8 dkg szalonna, 4 nagyobb csirkecomb, só, bors, 2 ek. liszt, 5 ek. olaj, 2 kk. pirospaprika, 1 babérlevél, 1 dl félszáraz fehérbor, 2-3 zál petrezselyem    Elkészítése:   A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk és gerezdekre vágjuk.   A zöldpaprikát kicsumázzuk, felkarikázzuk, a csípős paprika erejét a kívánt csípősség szerint meghagyjuk vagy eltávolítjuk, vékony karikákra szeljük és néhányat félreteszünk a díszítéshez.   A csirkecombokat kettévágjuk, bedörzsöljük sóval, borsal, és meghintjük kevés liszttel. A forró olajban mindkét oldalukat 3-3 percig sütjük, aztán kiemeljük az edényből.   A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a felkockázott szalonnát és hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomot, a babérlevelet és a bort, felforraljuk.   Beletesszük a húsdarabokat, majd 20 perc múlva a paprikákat. Mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára pároljuk.   A félretett paprikakarikákkal, a finomra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
	            
Káposztás kötött levesFelteszünk főni személyenként 3 dl vizet, 5 dkg savanyú káposztát és 3 dkg kolbászt. Amikor a kolbász megfőtt, jól kiadta ízét, kiemeljük, és hagyjuk kihűlni, majd felkarikázzuk. Gyúrt tésztát készítünk, vékonyra kinyújtjuk. Melegített olajban pirospaprikát és őrölt feketeborsot elkeverünk, és ezzel megkenjük a kinyújtott tésztát. A tésztából 2 cm vastag csíkokat vágunk és hosszában felsodorjuk, majd akkora darabokra vágjuk, hogy csomót tudjunk rá kötni. Az egészet a káposztás léhez öntjük és megfőzzük, végül hozzáadjuk a felkarikázott főtt kolbászt, és forrón tálaljuk. |