Régebben, ha salátáról esett szó, mindig valami ecetes-cukros lében ázott, fonnyadt fejes saláta képe jelent meg az emberek lelki szeme előtt, jobb esetben uborkasaláta, rosszabb esetben valami savanyúság. A saláták valószínűleg a fogyókúrázóknak köszönhetik hatalmas sikerüket, és nem véletlenül. Hiszen a hagyományos magyar konyha nem favorizálja a nyers ételeket, márpedig a zöldségek kiváló élettani hatása csak nyersen érvényesül maradéktalanul. Tele vannak vitalitással, nedvességgel, vitaminnal, ezzel szemben kalóriatartalmuk fantasztikusan alacsony.
FEJES SALÁTA: a legnépszerűbb a saláták közül, egész évben megtalálható, nyersen és megfőzve is élvezhető, méregtelenítő és frissítő hatású. Szerkezete a káposztáéra hasonlít, íze kicsit kesernyés, különösen a vastagabb levelűnek. Csak akkor vegyük meg, ha a levelei frissek, nem esnek le, és a torzsája jó kemény! 10 dekában 15 kcl/61 J található. Jelentékeny C- és B-vitaminforrás, karotinban is gazdag.
RADICCHIO: zárt szerkezetű saláta, különböző formában is kapható, gömbölyű vagy tojásdad is lehet. Színe sötétvörös, fehér erezettel, illetve a fejes salátára emlékeztető változatának sárgászöld levelei vannak, pirosas foltokkal. Lágy, pikánsan kesernyés, borsos ízű. Roston sütve is fogyasztható. 10 dekában 25 kcl/105 kJ található. Nagy mennyiségű A-, C-vitamin, valamint folsav van benne, de nem elhanyagolható a kalcium- és a magnéziumtartalma sem.
JÉGSALÁTA: világos színű, teljesen zárt szerkezetű saláta. Vaskos, nedvdús levelei hosszú ideig ropogósak maradnak. Rendkívül jól variálható, íze nem kesernyés. Színe halványzöld, formára a káposztához hasonlít. 10 dekában 14 kcal/58 kJ található. Rendkívül magas rosttartalma segíti az emésztést.
RUKOLA: a pitypanghoz nagyon hasonló alakú és színű saláta, ízben azonban rendkívül egyéni, enyhén csípős. Ánizsos illata kiemeli számtalan rokona közül. Tíz dekában 24 kcal/100 kJ található. B- és C-vitaminban igen gazdag.
MADÁRSALÁTA: hívják galambbegysalátának is. Kis csomókban, telepekben növő, zamatos, egyedi ízű saláta, némi dióaromával fűszerezve. Levelei egymástól teljesen elkülönülnek, kerekek, élénkzöldek. 10 dekában 17 cal/71 kJ található. B1- és C-vitamin-tartalma jelentős, ezenkívül említésre érdemes a vas-, kálium- és cinktartalma. Jótékonyan hat az emésztésre.
LOLLO ROSSO: levéltőben zöld, a fodros levelei viszont mélybordó, barnásvörös árnyalatban pompáznak. Kapható teljesen zöld színben is. Kitűnő, mással is jól illeszthető íze van, ám nagyon hamar elveszti frissességét. Tíz dekában 17 kcal/71 kJ található. Káliumtartalma magas, enyhíti a stresszt.
RÓMAI SALÁTA: a fejes saláta rokona. Hasonlatosan a kínai kelhez, hosszú, zöld levelek illeszkednek egymáshoz, csak ezek a levelek nem fodrosak, sötétebb zöld színűek és vaskosabbak. Töltött batyuk készítéséhez is kiváló. 10 dekában 17 kcal/71 kJ található. C-vitaminban és karotinban gazdag.
KÍNAI KEL: levelei sárgás halványzöldek, erezete vastag, bordázott. Íze, illata kellemes, rokonára, a káposztára emlékeztető. Majdnem mindenhol lehet kapni, ezért is népszerű saláta-alapanyag. Tíz dekában 12 kcal/50 kJ található. Magas a C-vitamin- és a karotintartalma, remek fehérjeforrás.
|