Bár fejes (édes) káposztából készül, mégis egészen más a hatása a káposztának hordóban savanyítás, erjesztés után. A szláv népek rendszeresen fogyasztják, a németek nemzeti eledele. A savanyú káposzta a konzervált vitaminok tárháza, ám ez a konzerválás nem árt a tartalomnak.
Hasznosságára már sok évszázada rájöttek. A tengerjáró hajókon, a burgonya elterjedése előtt, majd mellett számtalan hordóban állt a savanyított káposzta. Cook kapitány tizennyolcadik századi világ körüli útja során ezt adagolta a tengerészeknek. Amíg a káposzta tartott, addig bolyonghattak a tengeren.
A savanyú káposzta a legegészségesebb ételek egyike. Fogyasztása különösen a téli időszakban fontos, amikor kevés a friss vitaminforrásunk, hiszen a konzervált zöldségek, különösen ha még meg is főzzük, alig tartalmaznak vitamint. Ezért kellene télen több nyers ételt enni. Tartalmaz karotint, B1-, B2-, C-, K-, U-vitamint, tej- és ecetsavat, ásványi anyagokat: nátront, meszet, ként, kolint.
A savanyú káposzta fokozza az étvágyat, serkenti a mirigynedvek kiválasztását, a hatását a gyomorban és a bélcsatornában fejti ki. Kneipp a jó emésztésre, a gyomorbetegségekre, valamint a vérösszetétel javítására alkalmazta.
Aki a levét rendszeresen issza, annak a sebe operáció után feltűnően gyorsan gyógyul.
Fogyasztható migrén ellen, idegerősítőnek, valamint székrekedésre. Jó hatású elhízás ellen, valamint bélférgek és giliszták ellen is.
A savanyú káposzta olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek a húst fogyasztó ember bélrendszerében élő, rosszindulatú baktériumokat elpusztítják.
Lehetőleg nyersen fogyasszuk, mert főzve sok embernél felfúvódást okoz.
Néhány héten át együnk meg ebéd előtt egy tálkával belőle. Olajat öntsünk rá, vágjunk rá vöröshagymát és reszeljünk hozzá almát. Vajas fekete kenyérrel is fogyasztható.
Májbajokra ebéd előtt egy kistányér káposztára szórjunk köményt, majoránnát, valamilyen hagymát vagy borókabogyót. Ezeket váltogassuk.
Asztmára, bronchitiszre ebéd és vacsora előtt igyunk fél-, egy deciliter levet.
Gyerekeknek, emésztésük segítésére redszeresen adjunk kistányérnyi káposztát, melléje pedig fekete kenyeret.
A savanyú káposzta fogyasztásával nem árthatunk magunknak. Azonban nagyon fontos odafigyelni arra, hogy honnan, kitől vásároljuk. Sajnos, a konzervgyárak kémiai úton, mesterséges anyagokkal és gyorsítva állítják elő, ennek a levét nem tanácsos meginni, felhasználás előtt feltétlenül facsarjuk ki. Legjobb megoldás természetesen az lenne, ha magunk készítenénk hordóban, de a néhézkes előállítás miatt legalább megbízható kereskedőtől vásároljuk.
(A Lajos atya tanácsai című könyv alapján)
|