Hideg ananászleves
Hozzávalók 4 személyre: 2 db konzerv darabolt ananász, 1 citrom, 5 dkg cukor, 1/2 dl narancslikőr, 3 szegfűszeg, 1 csipet fahéj, 3 dl édes fehérbor, 3 dl tejszín
Elkészítése:
A leszűrt gyümölcs negyed részét üvegtálba tesszük, megszórjuk a cukorral, ráöntjük a narancslikőrt, a citrom levét és héját, beletesszük a szegfűszeget, a fahéjat, és egy óra hosszára hűtőbe tesszük.
A maradék ananászt a lével együtt összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a fehérbort, egy csipet sót, jól összekeverjük, és behűtjük. Végül belekeverjük a bepácolt ananászt, és hidegen tálaljuk.
Pármai felsál
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg marhafelsál, 1 csésze zöldborsó, 20 dkg metélt, sajt, só, őrölt bors, zsír
Elkészítése:
Egy kiló marhafelsált vékonyan felszeletelünk, kiverjük és evőkanálnyi zsiradékon sóval, őrölt borssal ízesítve, kevés vízzel puhára pároljuk. Mikor a hús már puha, egy csészényi konzerv vagy mélyhűtött borsót adunk hozzá. Ha konzervet - csak átmelegítjük, ha mirelit borsót, még 10-15 percig pároljuk.
Közben sós vízben kifőzünk 20 deka metéltet, leszűrjük, összekeverjük a pecsenye levével és a borsóval, és tetejére fektetjük a puha hússzeleteket. Reszelt sajttal szórjuk meg, és azonnal tálaljuk.
Kapitány szendvics
Hozzávalók: kenyér, szardínia konzerv, sajt, paradicsom, vaj
Elkészítése:
A dobozból kivett szardíniákat alaposan csurgassuk le. A vajazott kenyérszeletekre lazán rakjuk fel a kb. 1 cm-es darabokra vágott halat. Helyezzünk rá paradicsomkarikákat és sajttal beborítva néhány percig forró sütőben süssük.
Rajnai zöldbableves
Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. mirelit zöldbab, 5 dkg húsos szalonna, 4-5 közepes nagyságú burgonya, liszt, 1 ek. margarin, 1 dl tejföl, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 közepes fej vöröshagyma, só
Elkészítése:
A (mirelit) zöldbabot hideg vízben feltesszük főni.
A szalonnát üvegesre pirítjuk, majd beledobjuk a karikákra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma megfonnyadt, hozzáadjuk a leveshez, majd sóval, borssal ízesítjük. Ha a bab puhulni kezd, apró kockákra vágott burgonyát adunk hozzá.
Ha már a bab és a burgonya is puha, a margarint összegyúrjuk annyi liszttel, amennyit az felvesz, és a levesbe szaggatjuk. Ezzel újra felforraljuk.
A levesestálba tejfölt és finomra vágott petrezselyemzöldet teszünk, és rámerjük a forró levest.
Párizsitorta
Hozzávalók: palacsinta, párizsi, tejföl, sajt, paradicsom, só, bors
Elkészítése:
A szokásos módon palacsintákat sütünk. A párizsit átdaráljuk, sóval, törött borssal ízesítjük.
Egy kivajazott tűzálló edény aljára két réteg palacsintát fektetünk, megkenjük a húspéppel, 3-4 karika paradicsomot helyezünk rá, majd újra palacsinta, húspép és paradicsom következik. Az utolsó réteg palacsinta legyen. Tejföllel vékonyan áthúzzuk, és kb. 20 percig meleg sütőben sütjük.
Tálaláskor úgy szeleteljük mint a tortát, és reszelt sajttal meghintjük.
Lakkozott kacsa
Hozzávalók 6 személyre: 6 kis kacsamellfilé, a pácléhez: 2 gerezd fokhagyma, 1 db 2 cm-es friss gyömbér, 15 dkg barnacukor, 10 cl rizsecet, 10 cl szójaszósz, 1 tk. ötfűszerkeverék, bors
Elkészítése:
Hámozzuk meg és aprítsuk fel a fokhagymát és a gyömbért. Serpenyőben olvasszuk meg a barnacukrot. Amikor karamellizálódni kezd, tegyük a lángot takarékra, és állandó kevergetés mellett öntsük a karamellhez az ecetet és a szójaszószt (óvatosan, mert fröcsköl). Forraljuk fel, és adjuk hozzá a gyömbért, fokhagymát, borsot és a fűszereket. Zárjuk el a lángot, és hagyjuk kihűlni.
Keresztben-hosszában vagdossuk be a kacsamell bőrös háját. Helyezzük a filét egy tálba, és öntsük rá a kihűlt karamellmártást. Hagyjuk állni 2 óra hosszat szobahőmérsékleten.
Készítsük elő a barbecue-t, a lángok fölött forrósítsuk fel a grillrácsot, és ami a legfontosabb, állítsuk ferdén a tűz fölé. Így a kiolvadt zsír nem a kacsamellre folyik majd. A filét először a bőrös oldalán süssük 5 percig, majd mártsuk a páclébe, és süssük a másik oldalát is 3-5 percig. Azonnal tálaljuk.
,
Vaníliás szívecskék
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 cs. sütőpor, 2-3 ek. tej, 15 dkg baracklekvár, 10 dkg csokoládé
Elkészítése:
A lisztet a margarinnal, a porcukorral, a tojássárgákkal, a sütőporral és a tejjel összegyúrjuk. Kinyújtjuk, szív alakú formával kiszaggatjuk és megsütjük.
Két-két szívet baracklekvárral összeragasztunk, a felét olvasztott csokoládéba mártjuk, és szilárdulásig zsírpapíron pihentetjük.
Sárga- és őszibarack fagyasztása
Hozzávalók: sárga- és/vagy őszibarack, citrom vagy enyhe ecet
Elkészítése:
A kemény, ropogós gyümölcsöt meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és tésztaszűrőbe rakva apránként lobogva forró citromos vagy nagyon enyhén ecetes vízbe mártjuk. Megvárjuk, amíg a víz gyöngyözni kezd, akkor a gyümölcsöt kiemeljük, és papírtörölközőn szétterítve szikkadni, kihűlni hagyjuk.
Műanyag zacskókba akkora adagokban töltjük, amennyire majd télen egyszerre szükségünk lesz.
Zöldborsóleves (2)
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 kg friss vagy 1/2 kg konzerv zöldborsó, 4 dkg zsír, 12 dkg liszt, 2 dkg só, 2 dkg cukor, 1/2 cs. petrezselyemzöld, 1/2 tojás
Elkészítése:
A csontokat és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.
A borsót megtisztítjuk, megmossuk, a leszűrt levesben megfőzzük és cukorral ízesítjük.
Zsírból és 6 dkg lisztből világos rántást készítünk, apróra vágott zöldpetrezselymet teszünk bele, kevés hideg vízzel feleresztjük, a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk.
6 dkg lisztből, 1/2 tojásból kevés vízzel csipetkét készítünk és a levesbe főzzük.
Karalábés saláta lágy tojással
Hozzávalók: 4 tojás, 3 fej zsenge karalábé, 2 nagyobb retek, 4-5 szál medvehagyma, 1 cs. salátakeverék (Eisberg), 1 citrom, 4 ek. olívaolaj, fekete bors, só, 4 szelet kalács, vaj
Elkészítése:
A karalábékat meghámozzuk, és hosszú, vékony metéltre vágjuk. Összekeverjük a szintén metéltre vágott medvehagymával és retekkel. Enyhén megsózzuk, ráfacsarjuk fél citrom levét, és pár percig állni hagyjuk.
A tojást forrásban lévő sós vízbe tesszük és 5 percig főzzük. A kalácsokat megvajazzuk, és serpenyőben megpirítjuk. A karalábés keveréket enyhén kinyomkodjuk, és összekeverjük kevés olívaolajjal.
Tálaljuk: a kalácsot a tányérra tesszük, erre a saláta keveréket, majd a karalábét. A tojást óvatosan félbevágjuk, hogy a sárgája ne folyjon el, és a salátatorony tetejére illesztjük. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, megszórjuk frissen őrölt fekete borssal és azonnal tálaljuk.
|