Mazsolás kocka
Hozzávalók a tésztához: 4 tojássárgája, 12 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 3 dkg kakaópor, 10 dkg darált dió, 7 tojásfehérje; a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt; a töltelékhez: 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 ek. kakaópor, 2 ek. rum, 20 dkg vaj
Elkészítése:
A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, a mazsolát hozzáadjuk.
A kakaóport a dióval összeforgatjuk, harmadát a tojásos cukorhoz adjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, harmadát az előzőekbe forgatjuk. A maradék hozzávalót két részletben, ugyanígy adjuk hozzá.
Egy kb. 30x20 centis tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, belisztezünk. A masszát egyenletesen belesimítjuk, majd előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 30 percig, tűpróbáig sütjük.
A krémhez a tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd a kakaót meg a rumot is hozzáadjuk. A vajat először magában, azután a kakaós–rumos krémmel keverjük habosra.
A kihűlt tésztát a tepsiből vágódeszkára borítjuk (ehhez előtte körben is, és alul is föllazítjuk), majd lapjában kettévágjuk. Az egyiket visszatesszük a tepsibe, a krém felét rákenjük. Erre kerül a másik tésztalap, amit a maradék krémmel megkenünk. Villával kicifrázzuk, felvágjuk, és néhány szem mazsolát teszünk minden kockára.
Gyümölcsös vagdaltnyárs
Hozzávalók 4 személyre: 50 dk vegyes darált hús, 2 fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. curry, 1 tk. só, 1/4 tk. őrölt bors, kevés liszt, kb. 5 dl olaj; a nyársakhoz: 1 szelet ananász, 10 dkg konzerv mandarin, 10 szem koktélcseresznye, 10 dkg szőlő, 4 cső konzerv bébikukorica, 6 dkg márványsajt, 6 dkg camembert, 4 savanyított pepperoni, 4 töltött olajbogyó
Elkészítése:
A hagymát meghámozzuk, és igen apró kockákra vágjuk, a petrezselymet nagyon finomra aprítjuk. A hagymából, a petrezselyemből, a darált húsból, a tojásból, a zsemlemorzsából és a fűszerekből sima masszát gyúrunk. 2 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle. A gombócokat lisztezett deszkára fektetjük.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a gombócokat egyenként beletesszük - egyszerre ne túl sokat - és körbe-körbe világosbarnára pirítjuk. A serpenyőt a sütés közben rázogatjuk, így tudjuk egyszerre sütni és forgatni a gombócokat. A gombócokról konyhai papírtörlőn leitatjuk a zsiradékot, majd a kihűlt gombócokat a felsorolt hozzávalókkal fapálcára szúrjuk.
Kubai rizses bab
Hozzávalók: sertéshús, rizs, tarkabab, füstölt szalonna, ananász, zöldpaprika, vöröshagyma, fokhagyma, só, őrölt bors, oregánó, zsír, vaj
Elkészítése:
A tarkababot és a hasábokra vágott zöldpaprikát előző este beáztatjuk, majd másnap az áztató vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, akkor leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.
A sertéshúst kis kockákra vágjuk és zsírban fonnyasztott vöröshagymán, sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával ízesítve, kevés főzőlevet aláöntve puhára pároljuk.
Az ugyancsak forró vajban átfuttatott rizst a főzőlével felengedjük. Sóval, oregánóval ízesítjük és puhára főzzük.
Ezután a babot a főtt rizzsel és a hússal elkeverjük, zsírjára pirított szalonnakockákkal és ananászkockákkal együtt tálaljuk.
Mézes kenyér
Hozzávalók: 50 dkg méz, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 6 dkg cukor, 5 dkg korpa, 20 dkg rozsliszt, 25 dkg finomliszt, 1 kk. szódabikarbóna, 1 kk. fahéj, 1/2 kk. őrölt szegfűszeg, 1 ek. reszelt citromhéj
Elkészítése:
A mézet meglangyosítjuk, a tojásokkal és a fűszerekkel jól összekeverjük. Hozzáadjuk a liszteket, melyekbe először belekevertük a szódabikarbónát. Zsiradékkal kikent, kilisztezett hosszúkás formába tegyük a jól kikevert, sűrű tésztát. A formát csak félig töltsük, mert a tészta megdagad. Lassú tűzön tűpróbáig süssük.
Sokáig elálló sütemény, vékony szeletekre vágva kínáljuk.
Karfiolkrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 50 dkg karfiol, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 db tojássárgája, 2 dkg só
Elkészítése:
A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük. A leszűrt levesben a karfiolt puhára főzzük.
Vajból és lisztből világos rántást készítünk, a levesbe keverjük, felforraljuk és szitán áttörjük.
Tálalás előtt a tejszínt a tojássárgájával habverővel elkeverjük és a nem forró levesbe öntjük.
Kókuszgolyó
Hozzávalók kb. 30 db-hoz: 20 dkg kókuszreszelék, 6 tojásfehérje, 4 ek. barnacukor, 3 dkg liszt, 1-2 tk. citromlé, 1 adag kávé, pár csepp rumaroma vagy 1/2 dl sütőrum
Elkészítése:
A kókuszreszeléket három tojásfehérjével, a citromlével, a barnacukorral és körülbelül kétdekányi liszttel egy lábosban alaposan keverje össze. Helyezze a masszát a gázra, és kis lángon kevergesse pár percig, ezalatt adja hozzá a kávét és a rumot, vagy ízesítse pár csepp rumaromával. A tűzhelyről levéve adja hozzá a maradék lisztet és tojásfehérjét. Nedves kézzel formáljon kis golyókat és helyezze őket sütőpapírral bevont tepsire. A golyókat 100 °C-on körülbelül 30 percig szárítsa.
* Pár csepp ételfestékkel változatos, különleges színű kókuszgolyókat készíthet!
* Ha a sütője nem légkeveréses, a szárítást kitámasztott sütőajtó mellett végezze!
* A kész kókuszgolyókat papír desszertkapszlikban tálalhatja.
Rakott ''zserbó''
Hozzávalók: 1 kész piskótalap; 20 dkg liszt, 15 dkg margarin, 20 dkg porcukor, kevés sütőpor, 3 tojássárgája, 1 dl tejföl, 4 tojásfehérje, 15 dkg darált dió, 1 cs. vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, kevés sütőport és a tojássárgákat. Tejföllel összegyúrjuk, kinyújtjuk, és tepsibe tesszük.
A kemény habbá vert tojásfehérjét, a darált diót, a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat összekeverjük, a tepsiben levő tésztára kenjük, és világosra sütjük.
A piskótát bekenjük baracklekvárral, és a diós tésztalapot rátesszük. Kissé rányomkodjuk, és a tetejét meghintjük porcukorral.
Évi kedvence
Hozzávalók: sertéshús, párizsi, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, olaj
Elkészítése:
A sertésszeleteket jól kiverjük. Sóval, törött borssal ízesítjük, és hústűvel hozzáerősítjük a bőrétől leválasztott párizsikarikákat. A szokásos módon lisztbe, tojásba és morzsába bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.
Burgonyapürével és salátával tálaljuk.
Hamburger másként
Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg zsírosabb darált marhahús, 1 kk. só, 1 mk. őrölt fekete bors, 2 kisebb ecetes uborka, 1 közepes vöröshagyma, 1 ek. ketchup, 1 ek. mustár, a tálaláshoz: 12 készen kapható hamburger buci, 1 nagy fej saláta, paradicsom, lila- vagy vöröshagyma, ketchup, mustár, majonéz
Elkészítése:
A húst a sóval és a borssal összegyúrjuk, majd a masszából nedves kézzel 12, féltenyérnyi, lapos pogácsát formálunk. A házi hamburger egyik előnye, hogy magunk fűszerezhetjük: nagyon finom, ha a húsos keveréket apróra vágott uborkával és hagymával, valamint ketchuppal és mustárral is ízesítjük.
Amikor a faszén már parázslik a rostély alatt, rárakjuk a húspogácsákat. Kb. 3 percig sütjük (akkor jó, ha a teteje is fehéredni kezd), majd megfordítjuk. A másik oldalának 2-2,5 perc sütés is elég.
Közben a hamburger bucik alsó és felső oldalát is megpirítjuk a rostélyon. Amikor készek, egy hőálló tálcára átemeljük őket.
A salátát leveleire bontjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. A paradicsomokat karikákra szeljük. A hagymát vékonyra szeleteljük, gyűrűire szedjük. A pirított bucik aljára tépett salátalevelek kerülnek, amire húspogácsát rakunk. Ezt majonézzel, ketchuppal és ízlés szerint mustárral meglocsoljuk. Paradicsomot és hagymát rakunk rájuk, majd a tetejüket ráillesztjük.
A hamburgereket különféle készen kapható szószokkal is ízesíthetjük: például ezersziget-, joghurtos-, fokhagymás vagy márványsajtos öntettel; de kerülhet bele néhány szelet kígyó- vagy ecetes uborka, zöldpaprika vagy lilahagyma is.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
1 adag (2 hamburger): 610 kcal
,
Penne zöldfűszeres krémmártással
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg száraztészta (pl. penne, farfalle, rövid cső, szarvacska, kagyló), 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1/2 cs. bazsalikom, néhány kakukkfű- és oreganóág, 3 zsályalevél, 4 ek. reszelt parmezán sajt, 2 ek. olívaolaj, só, fehérbors
Elkészítése:
Főzd ki a tésztát a szokásos módon bő, forrásban lévő, sós vízben.
A megforrósított olajon párold üvegesre a kockára vágott hagymát. Vágd csíkokra a lecsipkedett zsálya-, kakukkfű- és oregánóleveleket és zúzd össze mozsárban. Add a fűszernövényeket a hagymához, és egy perc párolás után keverd hozzá a tejfölt és a tejszínt. Ízesítsd sóval, borssal, reszelt parmezán sajttal és forrald össze.
Tedd bele a lehéjazott, kockára vágott paradicsomot és a csíkokra vágott bazsalikomlevelet. Hagyd még egyet rottyanni és öntsd a tésztára.
,
|