FÁNK : Cseh fánk (talkedli) |
Cseh fánk (talkedli)
Hozzávalók: 2 dkg friss élesztő, 2 púpozott ek. cukor, 45 dkg finomliszt, 4,5 dl tej, 3 tojás, 3 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, kevés olaj a sütéshez, tálaláshoz gyümölcslekvár
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral és 1 evőkanál liszttel, körülbelül 1 deci langyos tejjel fölfuttatjuk. Mély tálban a maradék lisztet a tojások sárgájával, a sóval, a reszelt citromhéjjal és a maradék langyos tejjel simára dolgozzuk. Ezután a fölfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat is belekeverjük. Néhány percig pihentetjük, közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, és mindkettőt a sűrű tésztába forgatjuk.
Egy talkedli- vagy tükörtojás-sütőt olajjal kikenünk, és a tésztából 1-1 bő evőkanálnyit a mélyedésekbe teszünk. (Simán palacsintasütőben is elkészíthetjük.) Körülbelül 1,5 percig sütjük, majd megfordítjuk és a másik oldalát is pirosra sütjük. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.
|