SPANYOL : Andalúziai torta (Torta Andaluza) |
Andalúziai torta (Torta Andaluza)
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 1 tojássárgája, 6 dkg porcukor, 6 dkg vaj, 2 ek. víz, 1 kk. reszelt narancshéj; a töltelékhez: 50 dkg alma, 2 narancs, 8 dkg porcukor, 3 ek. barackbefőtt, 2 ek. citromlé
Elkészítése:
A porcukrot, a vajat és a tojássárgáját összedolgozzuk, majd beletesszük a vizet és a narancshéjat. Porhanyós tésztát gyúrunk, majd legalább 1 órát pihentetjük.
A meghámozott, kimagozott, karikára vágott almából a porcukorral és egy kevés vízzel kompotót készítünk.
A tésztát 3 cm vastagságúra nyújtjuk (lisztezett deszkán), majd kibélelünk vele egy kb. 20x33 cm-es kivajazott tortaformát úgy, hogy 2 cm magasságú peremet képezünk körbe. A tészta alját villával több helyen megszurkáljuk. Közepes tűzön, előmelegített sütőben 10 percig félig megsütjük a tésztát. Ekkor beletesszük a lecsepegtetett almakarikákat, és még kb. 10-15 percig sütjük (amíg a tészta és az alma aranyszínű nem lesz).
A narancsokat meghámozzuk, a belső fehér részét eltávolítjuk, karikákra szeleteljük, és az alma tetejére rakjuk. A barackbefőtt levét a citromlével nagy lángon 2-3 percig főzzük, hogy megsűrűsödjön, majd ráöntjük a tortára. Hidegen tálaljuk.
|