Chilis-zöldcitromos kacsamell
Hozzávalók 4 személyre: 4 kicsontozott bőrös kacsamell, 2 zúzott fokhagymagerezd, 4 tk. barnacukor, 3 ek. citromlé, 1 ek. szójaszósz, 1 tk. chiliszósz, 1 tk. olívaolaj, 2 ek. szilvalekvár, 1,5 dl csirkealaplé, só, bors, friss főtt rizs és ropogós salátalevelek a tálaláshoz
Elkészítése:
Kis éles késsel mindkét irányban átlósan bevagdossuk a kacsamellet. Széles (nem fém) edénybe tesszük.
Egy tálban összekeverjük a fokhagymát, a cukrot, a zöldcitromlét, a szójaszószt és a chiliszószt, majd a kacsára kanalazzuk és megforgatjuk benne a húst, hogy egyenletesen bevonja. Letakarjuk, és legalább 3 órán át (vagy egy éjszakán át) pácoljuk a hűtőben.
A kacsát lecsepegtetjük, a pácot félretesszük. Felhevítünk egy nagy, vastag aljú serpenyőt, és kikenjük olajjal. Bőrrel lefelé beletesszük a kacsamellet, és 5 percig sütjük, amíg a bőr barna és ropogós lesz. A kiolvadt zsírt leöntjük. Megfordítjuk a kacsamellet. A kacsamell másik oldalát 2-3 percig sütjük, amíg megpirul. Hozzáadjuk a félretett páclét, a szilvalekvárt és a húslevest. 2 percig forraljuk, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.
Tányérokra tesszük, és a serpenyőben rákanalazzuk a pecsenyelét. Forrón tálaljuk, főtt rizzsel és ropogós salátalevelekkel.
|