Gesztenyés kardinális
Hozzávalók a tésztához: 12 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 4 tojássárgája, 6 dkg liszt; a krémhez: 10 dkg gesztenyemassza, 10 dkg porcukor, 5 dl tejszínhab, 1,5 dkg zselatin, 1 dl víz
Elkészítése:
A tojásfehérjét felverjük a cukorral, a háromnegyed részéből nyomózsákkal sütőpapírra három csíkot nyomunk, egy-egy csíknyi helyet kihagyva. A maradék fehérjéhez hozzákeverjük a tojássárgákat és a lisztet, majd ezt a masszát a fehérjék közé nyomjuk. Kettő ilyen "csíkos" lapot készítünk. Tetejüket megszórjuk porcukorral, és 170 °C-on 15 percig sütjük, majd 25 percig úgy, hogy résnyire kinyitjuk a sütőajtót.
A krémhez a gesztenyét elkeverjük a porcukorral, hozzákeverjük a tejszínhabot, majd az áztatott, melegített zselatint is. A kihűlt tésztát megfordítjuk, erre nyomjuk rá nyomózsákkal a krémet, és a tetejére tesszük a másik tésztalapot. Felszeleteljük, és minden kocka tetejét tejszínhabrózsával és egy csokoládés gesztenyével díszítjük.
(A recept kitűnő az összegyűjtött tojásfehérjék felhasználásához. A tojásfehérjéket egy tiszta joghurtospohárba gyűjtsük össze - mélyhűtőben sokáig eláll.)
|