Túrós-mákos szelet
Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1/2 dl tej, 1 ek. kristálycukor, 1 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 2 cs. vaníliás cukor, 1 dl tejföl, só; a mákos töltelékhez: 25 dkg darált mák, 12,5 dkg porcukor, 1,5 dl tej, 6 dkg margarin, őrölt fahéj; a túrós töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 12,5 dkg porcukor, 2 tojás, 1 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 3 ek. rum, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 cs. vanília ízű pudingpor
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral fél deci langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a tejfölt, kevés sót, és jól összegyúrjuk. Letakarva 1 órát pihentetjük.
A mákos töltelékhez a tejet a margarinnal felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, a fahéjat, a porcukrot. 1-2 percig főzzük, majd kihűtjük.
A túrós töltelékhez áttörjük a túrót, hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, a rumba áztatott mazsolát, a citrom levét és héját, a pudingport, a tejfölt és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a tésztát, és villával megszurkáljuk. Egyenletesen rákenjük a mákos, majd a túrós krémet, és takaréklángon megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.
|