Sáfrányos rizottó húsraguval
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg pulyka- vagy sertéscomb, 2 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 3 dkg füstölt szalonna, 1 kk. szárított zsálya, 1 ek. paradicsompüré, 1-1,2 l húsleves (kockából), 2 ek. olaj, 35 dkg kerek szemű rizs, 1/2 dl száraz fehérbor, csipetnyi sáfrány
Elkészítése:
A húst leöblítjük, apró kockára vágjuk. A hagymákat és fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat és a szalonnát felaprózzuk. A hagyma felét és a szalonnát egyszerre megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, a zsályát és az áttört fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, a saját levében-gőzében puhára pároljuk. A végén belekeverjük a paradicsompürét és annyi vizet, hogy mártássűrűségű legyen (ha túl híg, fedő nélkül, élénk tűzön néhány percig forraljuk).
Miközben a hús fő, elkészítjük a rizottót: a húslevest felforrósítjuk, megfonnyasztjuk az olajban a maradék hagymát, rádobjuk a rizst, 1 percig erős tűzön pirítjuk-pattogtatjuk, majd aláöntjük a bort, és hagyjuk elpárologni. Megszórjuk a sáfránnyal, aztán merőkanalanként - és a továbbiakban mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz - hozzáadjuk a forró húslevest, és folyamatosan keverve puhára főzzük. Lefedjük, 10 percig pihentetjük-puffasztjuk, majd mélytányérokba simítjuk, és a tetejükre szedjük az apróhúst levével együtt. Néhány zsályalevélkével díszítve azonnal tálaljuk.
Csak frissen jó!
|