Mediterrán tükörtojás
Hozzávalók 4 személyre: 8 tojás, 25 dkg paradicsom, 25 dkg kígyóuborka (vagy cukkini), 2 cső zöldpaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma (vagy egy csomó újhagyma), 5 dkg sajt, 2 ek. olaj, só, őrölt bors, kakukkfű
Elkészítése:
Az olajon aranysárgára sütünk egy nagy fej (vagy egy csomó zsenge, új) vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, és fokhagymával, sóval, őrölt borssal, meg csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük. Öt percig forraljuk, majd két cső kicsumázott, fél centi széles csíkokra vágott zöldpaprikát, és a meghámozott, hosszában kettévágott, utána fél centi vastagra szelt uborkát (vagy cukkinit) forgatunk bele. Fedő alatt, kis lángon, a saját levében puhára pároljuk, majd egy nagy tűzálló tálba terítjük.
A tojásokat úgy ütjük a tetejére, hogy a sárgájuk egészben maradjon, és a sütőben addig sütjük, amíg a tojásfehérje meg nem kocsonyásodik.
Közvetlenül a tálalás előtt a tetejére reszelhetünk sajtot, amivel már nem kell sütni, elég, ha ráolvad.
Pirított kenyérszeletekkel kínáljuk.
|