Újházi tyúkhúsleves (2)
Hozzávalók 4 személyre: 1 db ~ 2 kg-os tyúk, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 8 dkg zeller, 6 dkg karalábé, 8 dkg csiperkegomba, 1 db közepes vöröshagyma, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg friss zöldborsó, 1 db zöldpaprika, 1 csokor petrezselyemzöldje, 10-15 szem egész bors, ízlés szerint gyömbér, só, cérnametélt
Elkészítése:
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt, mérsékeljük a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább.
Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát. Teatojásba beletesszük a fokhagymát, a gyömbért és a sáfrányt, majd a levesbe lógatjuk és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük.
A maradék zöldséget (paprikát kockázva) és a gombát (a kisebbeket egyben hagyva, a nagyobbakat cikkekre vágva) külön lábosban egy kevés sós vízben, vagy csontlében főzzük meg.
Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt kiemeljük a levesből és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget vágódeszkára rakjuk és szintén vékony metéltre vágjuk. A levest a tűzről lehúzva 15 percig pihentetjük, majd leszűrjük.
Tálaláskor a tányérokba rakjuk a csíkokra vágott húst, a zöldséget, és a sós vízben kifőzött cérnametéltet. Ezután az egészet felöntjük forró levessel, a tetejét pedig finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
|