Májgombócleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis doboz marhamájkrém, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 ek. olaj, 1 ek. liszt, 1 db tojás, 1/2 dl tej, 1 ek. zabpehely, 2 dl kefir, 1 tk. pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk. majoránna, só, bors
Elkészítése:
Először a májgombóc masszáját készítjük el: a tojást a tejjel habosra keverjük, hozzáadjuk a majoránnát, a sót, a borsot és az apróra vágott petrezselyemzöld felét, majd belekeverjük a zabpelyhet, valamint a villával összetört májkrémet. 15 percen keresztül pihentetjük.
Közben megtisztítjuk a zöldségeket, vékony hasábokra vágjuk, és az olajon megpirítjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 1 liter vizet. Megsózzuk, megborsozzuk, belekeverjük az összezúzott fokhagymát, és felforraljuk, majd 10 percig főzzük.
Ezután a májas masszából nedves kézzel pici gombócokat formálunk, és beletesszük a forrásban lévő levesbe. Tovább főzzük még 10 percig, addigra a gombócok is megfőnek.
Végül a kefirben elkeverünk fél dl vizet, valamint a lisztet, és behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk, a megmaradt petrezselyemzöldet belekeverjük. Lehúzzuk a tűzről és lefedve néhány percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.
|