EGYÉB : Ajvár (Delhusa Gjon, Vacsoracsata) |
Ajvár (Delhusa Gjon, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 1 kg paradicsompaprika, 80 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál só, 3-4 dl étolaj, 0,5 l paradicsomlé, 2 db babérlevél, 1 db cukkini, 2 ág friss bazsalikom
Elkészítése:
A padlizsánokat mossuk meg jól, majd szurkáljuk meg villával. Tegyük egy sütőlapra, vagy a kerti grillsütő parázsára és addig süssük, még bőre barna nem lesz, a közepe pedig puha. Ha kihűlt szedjük le a bőrét, és a húsát aprítsuk fel.
Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az étolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, kis kockára vágott cukkinit és a húsdarálón ledarált paradicsompaprikát. (A paprikát összeapríthatjuk konyhai gyorsvágó gépben is.) Adjuk hozzá a babérlevelet és az összevágott bazsalikomot is. Pároljuk addig, amíg a hagyma és a paprika sülni kezd, ez körülbelül 35-40 perc. Vigyázzunk, állandóan kevergessük, mert könnyen leéghet! Tegyük bele a megsütött padlizsándarabokat, ízesítsük sóval és öntsük bele a paradicsomlevet is. Főzzük még 15 percig, akkor jó, ha az olaj feljön már a tetejére.
Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe, zárjuk le jól, és azonnal fordítsuk fejre. Így nem kell tartósítószert használni az eltevéshez.
|