Áfonyás eperkrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 4 dl tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 20 dkg eper, 10 dkg áfonya, 7 dkg áfonyalekvár, 10 dkg kristálycukor, 2 dl száraz fehérbor, 1 db citrom leve, 2 dl tejszín, fél csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A tejet felforraljuk, közben a lisztet a puha vajjal összegyúrjuk, majd kis darabkákban hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez. Folytonosan kevergetve öt percig forraljuk.
Az epret megtisztítjuk, megmossuk, egyharmad részét félretesszük, a többit megcukrozzuk és fél óráig állni hagyjuk. A besűrített, kihűtött tejet a lecukrozott eperrel, a kioldódott gyümölcslével, a fehérborral, a citromlével, a tejszínnel, a vaníliás cukorral és az áfonyalekvárral összeturmixoljuk. Finom szűrőn leszűrjük, hogy az eper magvai ne kerüljenek a levesbe.
Tálalás előtt alaposan lehűtve csészékbe töltjük és a tetejét a félretett eper- és áfonyaszemekkel díszítjük.
|