Túrós-szilvás lepény
Hozzávalók a tésztához: 1,25 dl tej, 6 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 30 dkg liszt, 1 tojás, 8 dkg margarin. A töltelékhez: 2 kg szilva, 8 babapiskóta. A krémhez: 75 dkg túró, 4 tojás, 2,5 dl tejföl, 2 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál sütőrum, 1 tojás a kenéshez, fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
A tésztához egy kávéskanál porcukorral langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és lefedve félretesszük.
Ha megkelt, tálban összekeverjük a liszttel, porcukorral és a felvert tojással. Hozzáadjuk a margarint, majd kézzel jól összegyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Lefedve kb. kétszeresére kelesztjük.
Közben megmossuk, szárazra töröljük a szilvát és kimagozzuk. A babapiskótákat finom morzsává törjük. A krémhez villával összekeverjük a hozzávalókat, óvatosan hozzáadagolva a pudingport.
A sütőt előmelegítjük, egy mélyebb tepsit kikenünk margarinnal, finoman megszórjuk liszttel. A kétszeres tepsi méretűre kinyújtott tészta egyik felét a tepsibe tesszük, megszórjuk a babapiskóta-morzsával, és megrakjuk a csúcsukra állított, szorosan egymás mellé illesztett szilvával. Rákenjük a túrókrémet, egyenletesen elsimítjuk, majd rátesszük a másik tésztalapot. Megkenjük a felvert tojással, vastag hústűvel vagy villával megszurkáljuk, majd közepesen meleg sütőben kb. egy órát sütjük, míg szépen megbarnul a teteje.
Langyosan megszórjuk a fahéjas porcukorral, majd mikor teljesen kihűlt, kockákra vágjuk.
|