Katalán krém (Ganxsta Zolee, Hal a tortán)
Hozzávalók 8 személyre: 4 dl tej, 2,5 dl tejszín, 8 tojássárgája, 15 dkg kristálycukor, 1 evőkanál keményítő, 1 citrom, esetleg kicsi narancslé, egész fahéj, vanília rúd, 3 dkg vaj
Elkészítés:
Öntsünk 3 dl tejet egy lábasba, reszeljük bele a citrom héját, és tegyük bele a darabka fahéjat, a vaníliát félbe vágjuk hosszában, majd forraljuk fel, vegyük lejjebb a tüzet, és főzzük 5 percig.
A keményítőt keverjük a maradék 1 dl tejbe. A tojás sárgáit keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a keményítős tejet, és óvatosan öntsük a meleg tejbe. Ha szükséges, leszűrhetjük. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, és gyenge tűz fölött folyamatosan kevergetve főzzük addig, míg a krém sűrűsödni kezd. Ezután öntsük nyolc kis tálkába.
A vajat olvasszuk meg, kenjük meg vele a tetejét, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk kihűlni, végül tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét kristálycukorral, és toljuk grillsütőbe, hogy a tetején karamell képződhessen. A legjobb a forró sütő, és csak néhány pillanatig legyen bent a krém, mert akkor az igazi, ha a krém hideg, a teteje pedig meleg.
|