Panna cotta (Voksán Virág, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 200 g málna, 1 vaníliarúd, 500 g tejszín (vagy 250 ml tejszín és 250 ml tej), 40 g cukor, 3 fehér zselatinlap
Elkészítési mód:
Előkészítés: (5 perc)
A málnát kiválogatjuk, ha mélyhűtött, akkor pedig szűrőbe téve leöntjük forró vízzel.
Előkészítünk és kiöblítünk hideg vízzel egyenes falú pudingformákat vagy csészéket.
Elkészítés: (25 perc)
A vaníliarudat hosszában félbevágjuk és a belét kikaparjuk. A tejszínt a cukorral, a vanília belével és a hüvelyével edénybe tesszük. Majd ezt közepes lángon 8 percig főzzük.
A zselatint hideg vízbe beáztatjuk. A vanília hüvelyét kivesszük a tejszínből.
A zselatinlapokat kézzel kinyomkodjuk és a zselatint a forró vaníliás tejszínbe tesszük, s állandó kevergetés mellett feloldjuk. A tejszínt formákba öntjük és hűvös helyre tesszük.
6 óráig hagyjuk dermedni a tejszínes krémet.
Majd elkészítjük a málnás öntetet. Elég egyszerű, csak botmixerrel pürésítjük a gyümölcsöt és szűrőn átpasszírozzuk.
Tálaláskor a tejszínes krémet egy késsel fellazítjuk a forma vagy csésze falától, majd a tálkát kis ideig forró vízbe mártjuk és egy tányérra vagy a gyümölcsszószra kiborítjuk.
|