PALACSINTA : Gundel-palacsinta (Kerényi Miklós Gábor, Hal a tortán) |
Gundel-palacsinta (Kerényi Miklós Gábor, Hal a tortán)
Hozzávalók: Palacsinta: 3 tojás, 30 dkg liszt, 2 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, szódavíz, csipetnyi só, napraforgóolaj a sütéshez. Diótöltelék: 2 dl tejszín, 4 evőkanál rum, 10 dkg kristálycukor, 30 dkg őrölt dió, 5 dkg mazsola, 1 narancs és 1 citrom reszelt héja. Csokoládémártás: 10 dkg félédes csokoládé, 3 tojássárgája, 1 evőkanál vaj, 2 dl tej, 4 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál rum
Elkészítés:
Egy 2 literes tálban a tojást, tejet, vaníliás cukrot, csipetnyi sót elkeverjük egy habverővel. Hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta sűrűségét (híg tejfölhöz hasonlítson). Fél órát pihentetjük a tésztát. Majd kisütjük.
A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd a főzőkanállal kevergetve hozzátesszük a többi anyagot. Nagyon kis lángon forraljuk 2-3 percig.
A csokoládémártáshoz egy fél literes lábasban felolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, habverővel gyorsan belekeverjük a 3 tojássárgáját. Hozzáadjuk a cukrot, a felolvasztott vajat, rumot, és kevergetve 5 percig melegítjük.
A palacsintákat meleg tálra, vagy tányérra helyezzük egymás mellé, egyik felüket leöntjük forró csokoládémártással, a másik felüket meghintjük porcukorral. Így szolgájuk fel a klasszikus Gundel-palacsintát. A tetejére tálaláskor rumot öntünk, amit meggyújtunk.
|