Töltött szőlőlevél
Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg töltenivaló zsenge szőlőlevél, 1/2 kg barnarizs, 2 ek. paprikalekvár (sóban eltett darált pritamin), 3 ek. vegamix, 2 tk. őrölt kömény, 1 tk. rozmaring, só ízlés szerint, 2 ek. fokhagyma granulátum, 1 ek. kurkuma, 25 dkg szárazon megpirított szezámmag
Elkészítése:
1 dl olívaolajat turmixoljunk el 2 citrom levével, 3 nagy gerezd fokhagymával, és 1-2 dl vízzel.
A szőlőleveleket áztassuk be vízbe, hogy könnyen szétnyithatók legyenek.
A barnarizst ha megmostuk csöpögtessük le, és szárazon pirítsuk meg. A szezámmag kivételével adjuk hozzá a többi összetevőt, és öntsük fel háromszoros vízmennyiséggel. Ha megfőtt keverjük hozzá a szezámmagot, és várjunk addig, míg egy kicsit kihűl és könnyebben dolgozhatunk vele.
A szőlőleveket egyenként terítsük ki és a közepére rakjunk 1 kanálnyi fűszeres rizst. Először a felső szélét hajtsuk rá, majd a két szélét, és azután tekerjük fel. Rakjuk egymás mellé szép sorban a tekercseket egy tepsibe, és a tetejüket locsoljuk meg a citromos, olajos, fokhagymás öntettel.Tegyük a sütőbe és 15 perc alatt süssük át.
|