Túrós-almás galuska
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg túró, 3 kemény alma, 12 dkg zsemle (apró kockákra vágva), 4 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, 7 dkg liszt, 2 ek. tejföl, csipetnyi só, 1 tasak vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja és leve, 8 dkg vaj, 15 dkg darált mák, porcukor
Elkészítése:
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, majd belevegyítjük a csipetnyi sót, a vaníliás cukrot, a tojást és a tojássárgáját. Apránként hozzáadjuk a túrót és habosra keverjük.
Az almát meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük, összekeverjük a citromlével, és a tejföllel, a liszttel, a zsemlekockákkal és a citromhéjjal együtt a vajas krémbe keverjük. Lefedve hűtőszekrényben egy órán át pihentetjük.
A masszából evőkanállal galuskákat formázunk és bő, forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk. Fedő alatt, takaréklángon kb. 10 percig főzzük, majd kiszedjük a vízből és szitán jól lecsepegtetjük.
Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, beleforgatjuk a galuskákat (óvatosan, nehogy kettétörjenek), majd tányérra téve, mákkal és porcukorral meghintve tálaljuk.
|