CSUKA : Csuka tormamártással |
Csuka tormamártással
Hozzávalók 4 személyre: 1 szép nagy csuka (vagy kilónyi fehér húsú tengeri hal), 1 kk. cukor, 1 babérlevél, néhány szem fekete bors, só; a tormamártáshoz: 1 ek. reszelt torma, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, só, őrölt fehér bors
Elkészítése:
A megtisztított halat egészben, a fejével együtt, annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni.
Hozzáadjuk a cukrot, a babérlevelet, borsot és a sót.
A halat a forrástól számítva lassú tűzön 5 percig főzzük.
Amikor megfőtt, kiemeljük a léből, amit félreteszünk, megtisztítjuk a szálkáktól, apró darabokra vágjuk és melegen tartjuk.
A mártáshoz felforrósítjuk a vajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, és felöntjük 5 deci átszűrt halfőzőlével.
Hozzáadjuk a tormát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A haldarabokat a mártással leöntve és párolt rizzsel tálaljuk.
|