Meggylekvár dióval
Hozzávalók: 1 kg meggy, 10 dkg dióbél, 1 kg befőzőcukor, ½ dl gyümölcspálinka
Elkészítés:
A meggyet megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. Ezután botmixerrel péppé zúzzuk és összekeverjük a cukorral. Kevergetve felforraljuk. A forrástól számított 4 percig főzzük, belekeverjük az összetört diót és a pálinkát.
A lekvárt azonnal kifőzött, még forró üvegekbe szedjük.
Ha a lekvárt elég sűrűre főztük, akkor lekötés nélkül hagyjuk kihűlni. Másnapra a lekvár teteje megbőrösödik, ekkor lekötjük, és a kamrába tesszük.
Ha hígabbra főztük, vagy kevesebb cukrot tettünk hozzá, akkor a forrón üvegekbe töltött lekvárt azonnal lekötjük: az üvegek fedője alá szaliciles celofánt teszünk, majd jól betakarva, sötét helyen, száraz dunsztba tesszük, hogy szép lassan hűljenek ki.
|