Narancsos-mézes banánlekvár
Hozzávalók kb. 3 db 3,5 dl-es üveghez: 2 nagyobb narancs, 1 citrom, 1 kg banán, 40 dkg vegyes virágméz
Elkészítése:
A narancsokat és a citromot alaposan megsikáljuk.
Az egyik narancs héját burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és forró vízbe dobva 10 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
A banánokat meghámozzuk és felkarikázzuk.
A citrom héját lereszeljük, levét kinyomjuk, és a narancsok kinyomott levével együtt a banánhoz keverjük.
A mézet felforraljuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a banánt levével együtt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a banán teljesen szétfő (kb. 20 perc).
Botmixerrel péppé zúzzuk, beletesszük a narancshéjcsíkokat, további 2-3 percig főzzük, végül színültig töltjük vele az üvegeket. Azonnal lezárjuk őket, fejre állítjuk, majd 5 perc múlva a talpukra. A felbontott lekvárt a hűtőszekrényben tároljuk!
|