Sztrapacska
Hozzávalók 4 személyre: 3-4 nagyobb krumpli, liszt, 10-15 dkg füstölt szalonna, 25 dkg túró/juhtúró vagy kb. 50 dkg káposzta, só
Elkészítése:
A krumplit apró lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk és annyi liszttel keverjük össze, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Ezt a masszát vágódeszkáról vagy nokedliszaggatóval lobogó forró vízbe szaggatjuk, és mikor a víz tetejére jön, tésztaszűrővel kiszedjük.
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és kisütjük.
A káposztát - ugyanúgy, mint a káposztás tésztához - lereszeljük, megdinszteljük.
A kifőtt galuskát a szalonnazsírjába szedjük majd vagy a túróval, vagy a káposztával összekeverjük.
A túrós sztrapacskának a tetejére rászórjuk a szalonna tepertőt. (Nagyon jó libatepertővel is.) Melegen tálaljuk.
Egyes helyeken a kifőtt sztrapacskát cseréptálba rakják, zsírral bőven megöntözik, majd bőven megrakják túróval, juhtúróval, esetleg pirított káposztával.
|