Marcipán „párna“ torta (Mészáros Árpád Zsolt, Hal a tortán)
Piskóta: 8 tojás, 36 dkg kristálycukor, 28 dkg liszt, 1 sütőpor, 15 dkg vaj
Elkészítés:
A tojásokat külön felverjük, fehérjébe kétharmad cukrot teszünk, sárgájába egyharmad cukrot. A kettőt lassan összekeverjük, bele a liszt, az olvasztott vaj és sütőpor. A fele masszába 2 dkg kakaóport teszünk, és összekeverjük.
Két lapot kisütünk papírozott lemezen, egy piskótát és egy csokisat. 180 fokon, kb. 8 percig sütjük. A kisült lapokat négy részre vágjuk, formába tesszük.
Töltelékek:
Túró: 25 dkg túró, 10 dkg cukor, 1 vaníliacukor, citromhéj – ezeket összekeverjük, 1 dl vizet felfőzünk, és ha fő, 1,5 dkg zselatint belekeverünk. Összekeverjük, és 20 dkg tejszínhabot hozzákeverünk. Egyik lapra ráöntjük.
Joghurt: 3 dl eperjoghurt, 100 dkg cukor, 1 vaníliacukor, 1 dkg zselatin – felfőzzük – lehűtjük, és 10 dkg tejszínhabbal kikeverjük – formába beleöntjük
Puding: egy por vaníliapudingot kifőzünk, fél liter tej, 2-3 kanál cukor – ezt is beleöntjük
Az egészet berakjuk a fagyasztóba, és ha kihűlt, kiborítjuk a formából, párnát faragunk belőle, és a porcukron fél centi vastagra kinyújtott marcipánnal beburkoljuk a tortát.
|