TORTA, TORTÁCSKA : Fekete „mákia” torta tiramisu öntettel, friss gyümölcssalátával (Ungár Anikó, Vacsoracsata) |
Fekete „mákia” torta tiramisu öntettel, friss gyümölcssalátával (Ungár Anikó, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 15 dkg őrölt mák, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 8 tojásfehérje habbá verve, 2-3 zacskó vaníliás cukor, keserű narancsdzsem, egy maréknyi pirított mandula, vaj, zsemlemorzsa. Csokoládémázhoz: 10 dkg margarin, 2 tojássárgája, 2 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál keserű holland kakaó por, 1 kis kanál olaj, 250 gr-os mascarpone sajt, 3 tojássárgája, 3 tojásfehérje habbá verve, 3 púpos evőkanál kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl konyak, sárgadinnye, eper, fekete áfonya (de lehet kivi, ananász, eper)
Elkészítési mód:
A margarint keverjük habosra a cukorral, majd adjunk hozzá 6 tojássárgáját, egy kevés mákot, vaníliás cukrot, és végül 8 tojás felvert habját.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki, szórjuk meg zsemlemorzsával, majd öntsük bele a mákmasszát és 180 fokon 45 percig süssük.
Miután a torta kihűlt, vágjuk vízszintesen ketté, majd kenjük meg narancsdzsemmel és szórjuk meg pirított mandulával, és tegyük rá a torta levágott lapját.
Csokoládé máz: egy edénybe öntsünk vizet, majd tegyünk bele egy kisebb edényt, és így tegyük a tűzre – ez a vízgőzben főzés. A vajat, a cukrot és a kakaót olvasszuk fel a felső edényben, majd állandó keverés közben tartsuk a gőz fölött. Adjunk hozzá egy tojást és egy kevés olajat. A csokimázat egyenletesen kenjük a tortára és szórjuk meg mandulával.
Az öntethez egy habverős tálba keverjük ki a tojások sárgáját, majd a mascarpone sajtot, a konyakot és a vaníliás cukrot is keverjük habosra. Végül a tojások felvert habját adjuk hozzá és rakjuk be a hűtőbe.
|