Zöldséges padlizsán
Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál vörösborecet, 1/2 teáskanál szárított szurokfű (oregano), morzsolt, só, fekete bors, 1 közepes padlizsán (kb. 300 g), 2 cukkíni (kb. 300 g), 1 paprika (piros vagy sárga húsú), 30 g reszelt parmezán
Elkészítés:
A sütőt (csak felül) előmelegítjük 250 °C-ra. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy kisebb tálban összekeverjük az olajat, ecetet, szurokfüvet, sót, borsot és fokhagymát.
A padlizsánt megmossuk, ferdén 5 mm vastag szeletekre vágjuk. Ezeket egymás mellé helyezzük egy alufóliával kibélelt sütőlapon, majd megkenjük az olajos keverékkel. A hőforrástól kb. 10 cm-re betoljuk a sütőbe, és mindkét oldalán 4-4 percig sütjük, míg enyhén barna színt nem kap, és el nem készül. Közben a forgatás után ismét megkenjük az olajos keverékkel.
Ezalatt megmossuk a cukkínit és a paprikát. A cukkínit hosszában vékony szeletekre vágjuk. A paprikát félbevágjuk, eltávolítjuk a magokat és az erét, majd kb. 2,5 cm széles csíkokra vágjuk.
A kész padlizsánt melegen tartjuk. A cukkíniszeleteket és a paprikacsíkokat sütőlapra helyezzük, megkenjük az olajos keverékkel, sütőbe tesszük, és 3 percig sütjük, majd megfordítjuk, ismét megkenjük az olajos keverékkel, és újra 3 percig sütjük.
A zöldséget 4 tányérra helyezzük, és egyenletesen elosztjuk rajtuk a maradék olajos keveréket. Meghintjük reszelt parmezánnal, és azonnal tálaljuk.
|