Mangótorta
Hozzávalók 12 szelethez: A tésztához: 12,5 dkg margarin (pl. Rama), 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg liszt, 2 tk. sütőpor, 75 ml tej; A habhoz: 2 tojásfehérje, 1 tk. citromlé, 10 dkg cukor, 3 ek. mandulaforgács; A töltelékhez: 2 érett mangó, 4 ek. citromlé, 2 ek. barackpálinka, 1/2 l tejszín, 1 cs. vaníliás cukor, 2 cs. habfixáló, 1 tk. reszelt citromhéj; A díszítéshez: citromfű, piros húsú grépfrút
Elkészítése:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kibéleljük sütőpapírral a kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját.
A margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával.
A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és a tejjel együtt a margarinos masszába dolgozzuk.
A tészta felét a tortaformába simítjuk, és a sütőben kb. 25 percig sütjük. 15 perc elteltével letakarjuk alufóliával, hogy ne legyen nagyon barna. Öt perc múlva a szélét késsel körbevágjuk a forma mentén. Ha megsült, a tortát rácsra borítjuk, kihűtjük.
A maradék tésztából sütünk egy második lapot, de ezt csak 20 percig sütjük, majd kivesszük, és 10 percig pihentetjük a formában.
Ezalatt a habhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, belecsepegtetjük a citromlevet, majd beleszitáljuk a cukrot. Közben folyamatosan keverjük. A habot a második lapra simítjuk a formába, és visszatesszük a sütőbe további 20 percre. Mielőtt nagyon megbarnulna a teteje, letakarjuk alufóliával.
A mangót meghámozzuk, a húsát levágjuk a magról, és felkockázzuk. Megcsepegtetjük a citromlével és a pálinkával.
Tálalás előtt a tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfi xálóval, a citromhéjat is beleszórjuk.
A mangót az először megsütött tortalapra szórjuk, és rákenjük a tejszínt. A habbal borított tortalapot először 12 szeletre szétvágjuk, és a torta tetejére illesztjük. Végül citromfűvel,
grépfrútgerezdekkel díszítjük.
1 szelet 395 kcal
|