Leveles túrótorta ribizlivel
Hozzávalók: 50 dkg mélyhűtött leveles tészta, 8 dkg vaj, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 4 tojás, 75 dkg túró, 3 ek. tej, 4 ek. gríz, 1 citrom reszelt héja, 50 dkg ribizli, 4 ek. ribizlizselé
Elkészítése:
A mélyhűtött tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
A vajat csipetnyi sóval, a vaníliás cukorral, a cukorral habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgákat egyenként a vajkrémbe dolgozzuk. Beletesszük a túrót, a tejet, a grízt, a citromhéját, és jól összekeverjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a túrós masszába forgatjuk.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 32 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, 28 cm-es kivajazott tortaformába tesszük. Az alját villával megszurkáljuk. Rásimítjuk a túrómasszát, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. A sütőből kivett tortát rácsra téve teljesen kihűtjük.
A megmosott és leszemezett ribizlit a kihűlt tortára szórjuk, végül a felmelegített zselével megkenjük.
|