Krumplis-olívás pogácsa
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 1 élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 kg tisztított főtt krumpli, 2 dl tej, 2-3 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg apróra vágott magozott olívabogyó, 3-4 evőkanál friss vagy 2 evőkanál szárított rozmaring, csipetnyi őrölt bors, 1 dl víz, 2 evőkanál olaj, 1 tojás
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot, hagyjuk felfutni.
Közben a krumplit összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, az élesztőt, a fűszereket és az olívabogyót. Annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy könnyen szaggatható tésztát kapjunk.
A már alaposan összedolgozott pogácsatésztát lefedjük, hagyjuk kicsit még kelni, majd lisztezett deszkán újra átgyúrjuk, kiszaggatjuk, és kiolajozott, kilisztezett sütőlemezre tesszük.
A pogácsák tetejét megkenjük tojással, és előmelegített 190-200 °C-os sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Az olívabogyó sós ízű, valószínűleg nem kell külön ízesítenünk!
|