Vaníliakrémes-banános piskótatekercs
Hozzávalók a tésztához: 3 közepes tojás, csipetnyi só, 12 + 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 2 dkg étkezési (búza)keményítő, 1 tk. sütőpor, 2 dkg kakaópor, 1/2 dl tej; a töltelékhez: 3 közepes banán (kb. 50 dkg), 2-3 ek. citromlé, 1 tasak vaníliás pudingpor, 3 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 4 dl tej, 12,5 dkg margarin, 1-2 ek. porcukor; a díszítéshez: tetszés szerint tejszínhab és banándarabok vagy csokoládémáz
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat 12 deka cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. A tejjel váltogatva apránként hozzáadjuk az étkezési keményítővel, a sütőporral és a kakaóporral elvegyített, előzőleg átszitált lisztet. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, 225 fokon kb. 7 perc alatt megsütjük.
A piskótát 5 deka cukorral meghintett nedves konyharuhára borítjuk, majd a sütőpapír lehúzása után a konyharuha széleit ráhajtva hűlni hagyjuk.
A banánokat meghámozzuk, nem túl apróra felkockázzuk, majd citromlével azonnal megöntözzük, hogy ne barnuljanak meg.
A tejben a cukorral és a vaníliás cukorral megfőzzük a pudingot, majd ha kihűlt, kanalanként hozzáadjuk a porcukorral kikevert margarint. A tölteléket a piskótán elsimítjuk, megszórjuk a lecsöpögtetett banánkockákkal, és a konyharuha segítségével a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük. 1,5 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Ferdén 12 szeletre vágjuk, és habrózsákkal, banándarabokkal, csokoládémázzal díszítjük.
|