Kókuszkrémes-meggyes morzsatorta
Hozzávalók: 10 dkg vaj/margarin, 22 dkg kókuszcsók vagy kókuszos müzliszelet, 42 g színtelen zselatin, 50 dkg meggy, 1 citrom, 2 dl meggylé, 18 dkg cukor, 1 fahéjrúd, 3 dl tejszín, 20 dkg túró, 2 tasak vaníliás cukor; a 4 dl kókusztejhez: 5 dl tej, 25 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
Először elkészítjük a kókusztejet. Ehhez felforraljuk a tejet, beleszórjuk a kókuszreszeléket, 1 percig forraljuk, majd lefedve félrehúzzuk. Tizenöt perc múlva botmixerrel pürésítjük, majd két adagra osztva iszta konyharuhába öntjük, és alaposan kinyomkodjuk.
A finomra szétmorzsolt kókuszcsókot vagy müzliszeletet összekeverjük a megolvasztott vajjal. Huszonhat centiméteres kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, majd 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Közben a zselatint beáztatjuk.
A citromot félbevágjuk, és feléről vékonyan lehámozzuk a héját.
A kimagozott meggyet a meggylével, 10 deka cukorral, a fahéjrúddal és a citromhéjjal felforraljuk, 1 percig főzzük, majd tálba öntjük. A fahéjrudat és a citromhéjat eltávolítjuk. A zselatin felét a kompótba vegyítjük, és hűlni hagyjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük, és a hűtőszekrénybe tesszük.
A túrót kikeverjük a kókusztejjel, hozzáadjuk a félretett citrom reszelt héját és levét, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Keveset a maradék feloldott zselatinba vegyítünk, majd óvatosan a kókuszkrém egészébe dolgozzuk. Hűtőszekrénybe tesszük.
A hideg tejszínhabot a dermedő krémbe forgatjuk, majd felét a tortalapra simítjuk. Elosztjuk rajta a meggykompót 2/3 részét, és rásimítjuk a maradék krémet. Ráhalmozzuk a maradék meggykompótot, majd a tortát kb. 5 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
|