Pórés csirkemell Hozzávalók 4 személyre: 4 db közepes csirkemell, 2 db póréhagyma, 2 dl tejföl, 1 db tojássárgája, szójaszósz vagy grillfűszer, só, őrölt bors, 5 dkg vaj + a tepsihez
Elkészítése:
Lebőrözünk, kicsontozunk négy közepes nagyságú csirkemellet, és az így kapott nyolc húsdarabból szeleteket verünk. Szójamártással vagy grillfűszerrel bedörzsöljük, és a hűtőszekrényben egy óráig állni hagyjuk.
Közben megtisztítunk, 2-3 centis darabokra vágunk két karcsú póréhagymát, és sós vízben nem túl puhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük, és egy kivajazott tűzálló tál aljára terítjük, kissé megborsozzuk.
A hússzeleteket öt deka vajban mindkét felükön szép pirosra sütjük, és a póréhagymára fektetjük. A serpenyőt, amelyben a hús sült, a tűzről lehúzzuk, két deci tejfölt öntünk bele, alaposan elkeverjük, majd egy tojássárgával gazdagítjuk. A pórés csirkemellre öntjük, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a levét a póré magába nem szívta, a teteje halvány rózsaszínű nem lett. Teljesen megpirítani nem szabad.
Vajon párolt rizst is adhatunk hozzá, de a póré is megteszi a hús köreteként.
|