Parasztreggeli Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg krumpli, 4 fej vöröshagyma, 20 dkg sonkaszalonna, 3 evőkanál olaj, 5 tojás, 3 evőkanál tej, 1 csokor metélőhagyma, 2 csemegeuborka, szerecsendió, pirospaprika, só, bors
A krumplit alaposan megmossuk és héjastól megfőzzük. Leöntjük róla a vizet, meghámozzuk és felkarikázzuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, a sonkaszalonnát kockákra vágjuk, s a serpenyőben kis olajon megpirítjuk, illetve pároljuk. Hozzáadjuk a krumplit, és aranybarnára sütjük.
A tojást elkeverjük a tejjel és a szerecsendióval, majd a krumplira öntjük és átsütjük.
Az uborkát felcsíkozzuk, a metélőhagymát felaprítjuk, és mindkettőt az ételre szórjuk.
Paradicsomos omlettrolád
Hozzávalók: 5 tojás, 25 dkg paradicsom, 3 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, 4-4 dkg vaj a paradicsom és az omlett sütéséhez, 2 kávéskanál só, csipetnyi őrölt bors
4 dkg olvasztott vajban, takaréklángon pirítsd aranysárgára a hámozott, apróra vágott gombát és a finomra aprított fokhagymát. Adj hozzá 20 dkg meghámozott paradicsomot (mártsd forró vízbe, hogy leváljon a héja), és kb. 10 percen át süsd.
A habosra felvert tojásokat sóval és őrölt fehér borssal ízesítsd, majd külön serpenyőben megolvasztott 4 dkg vajban süsd meg.
A sült tojásra halmozd rá az ízesített paradicsomot, és az omlettet tekerd roláddá.
Tálalás előtt vékony szeletekre vágott paradicsommal díszítsd!
Omlett
Hozzávalók 4 személyre: fél kg burgonya, 4 db tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, só és olaj
A hagymát vágd össze, és a vékony kockára vágott burgonyával együtt, kissé megsózva, fedő alatt, bő olajban párold üvegesre.
Amikor a burgonya megpuhult, a felesleges olajat öntsd le, majd a jól felvert tojásokat öntsd hozzá. Mindkét oldalát süsd világosbarnára!
Szeletelni úgy szokták, mint a pizzát, és bor, sör mellé is kínálják.
Lecsós-sajtos rántotta Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg reszelt trappista sajt, 8 tojás, 2 ek. vaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 db húsos zöldpaprika, 2 paradicsom, só, kevés pirospaprika
Elkészítése:
A zöldpaprikát és a paradicsomot megtisztítjuk és csíkokra vágjuk.
Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, és lassú tűzön puhára pároljuk.
A tojásokat kissé fölverjük, sóval, pirospaprikával ízesítjük, és a reszelt sajttal együtt a megfonnyasztott zöldségfélékhez adjuk.
Kevergetve addig sütjük, amíg a sajt megolvad, és a tojás megpirul benne.
Kolbászos rántotta
Hozzávalók 3 személyre: 1 szál kolbász, 20 dkg sajt, 1 evőkanál étolaj, 8 darab tojás, 1 csipetnyi só, 1 csipetnyi piros parika
A kolbászt, sajtot vágjuk kockákra, a tojásokat üssük fel és keverjük össze őket - ezt sóval ízesítsük.
Az étolajon pirítsuk meg a kolbászt, majd öntsük rá a tojásokat. Már ekkor adjuk hozzá a sajtot is.
Közepes lángon sütve hagyjuk, hogy a tojás széle keményedni kezdjen, ekkor a fakanállal a szélét húzzuk középre, hogy a folyékony tojás érintkezhessen az edény falával. Ezt többször is megismételhetjük. Amikor úgy érezzük kész, díszítsük kevés piros paprikával.
Csemege uborkával tálalhatjuk.
Hagymás omlett Hozzávalók 4 személyre: 2 csomó újhagyma, 8 tojás, 1 dl tejföl, só, bors, olaj, margarin
Elkészítése:
A megtisztított újhagymát bő, forró olajban ropogósra sütjük.
Közben villával felverjük a tojást, simára keverjük a tejföllel, sóval, borssal fűszerezzük.
Kevés margarinon 4 omlettet sütünk belőle, mindegyiket megtöltjük a pirosra sült újhagymával, és félbehajtjuk.
 Télen az újhagymát karikára vágott, lisztben megmártott, olajban ropogósra sütött hagymával helyettesíthetjük.
Gombás-kolbászos omlett Hozzávalók 4 személyre: 4 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg kolbász, 20 dkg csiperkegomba, 5 dl húsleves (kockából), fehér bors, bazsalikom, oregánó, 3 tojás, 8 ek. liszt, 1,5 dl tej, 5 dkg reszelt sajt, tejföl
Elkészítése:
Felhevítjük a vajat, és megpirítjuk benne a felaprított hagymát és a lehéjazott, feldarabolt kolbászt.
Rádobjuk az apró cikkekre vágott gombát, majd, ha levet eresztett, felengedjük a levessel és 4-5 percig fedő nélkül forraljuk. Megfűszerezzük, és ha túl hígnak találjuk, 1 evőkanál liszttel besűríthetjük.
A tojásokat elkeverjük a liszttel és a tejjel, és 4 lepényt sütünk belőle. Mindegyik omlett egyik felére teszünk a kolbászos-gombás raguból, a másik felét ráhajtjuk, és egy kivajazott tűzálló edénybe rakosgatjuk őket úgy, hogy egy kissé fedjék egymást.
Megszórjuk a reszelt sajttal (ízlés szerint egy sor kolbászkarikát is tehetünk rá), majd a sütőben átsütjük. Tejföllel tálaljuk.
Gombás tojáskrokett
Hozzávalók 4 személyre: 7 tojás, 1 zsemle, tej az áztatáshoz, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, prézli, só, bors; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
5 tojást keményre főzünk, majd a tejben megáztatott, kicsavart zsemlével együtt megdaráljuk.
Beleteszünk 2 nyers tojást, hozzáadjuk az olajban pirított vöröshagymát és gombát. Sóval, törött borssal ízesítjük.
Pogácsákat formálunk belőle, meghempergetjük a prézliben, és bő, forró olajban hirtelen kisütjük.
Fűszeres zöldomlett Hozzávalók: 6-8 tojás, 2 tisztított, felaprított póréhagyma, 4 felaprított mogyoróhagyma, 11 dkg megmosott, felvágott spenót, 3 evőkanál apróra vágott fűszernövény ízlés szerint: tárkony, koriander, metélőhagyma, turbolya, kapor stb., 1 evőkanál tört dió, só és feketebors
Melegítsd elő a sütőt 180 C-ra.
Verd fel a tojásokat egy nagy tálban, add hozzá a zöldségeket, a fűszereket és a diót. Ízesítsd kedved szerint, és alaposan keverd össze az egészet.
Vajazz ki egy nagy tűzálló tálat, és öntsd bele a keveréket. Fedd le, és 30 percig süsd. Ezután vedd le a fedőt, és süsd további 15 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Hidegen is tálalhatod, ezért ha időt szeretnél spórolni, akár előre is elkészítheted.
Sajtkockák ribizliöntettel Hozzávalók 4 személyre: a sajtkockákhoz: 30 dkg camembert sajt, 1 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg mogyoró, cayenne bors, 5 dl olaj; az öntethez: 1 lilahagyma, 25 dkg ribizli, 7 dkg cukor, 1 szegfűszeg, 1 fahéjrúd
A mártáshoz finomra aprítjuk a hagymát, s leszemezzük a ribizlit.
Egy tálban összekeverjük a hagymát, a gyümölcsöt, a cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat, és egy órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
Felforraljuk és 5 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
Kivesszük a szegfűszeget és a fahéjat, majd hagyjuk kihűlni.
A sajtkockákhoz feldaraboljuk a sajtot, a tojást felverjük.
Egy tálba halmozzuk a zsemlemorzsát, a megdarált mogyorót és a borsot.
A kockákat a tojásba, majd a keverékbe forgatjuk.
A serpenyőben kis olajban aranybarnára sütjük a sajtokat, és a mártással tálaljuk.
|