Szalonnás burgonyapuffancs
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 8 szelet bacon, 2 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, só, bors, olaj a sütéshez, 8-10 kis paradicsom
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és bő sós vízben puhára főzzük.
A póréhagyma fehér és zöld részét is felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük. A petrezselymet (néhány levélke kivételével) finomra vágjuk. A szalonnát megpirítjuk, félretesszük, visszamaradt zsírjában megfonnyasztjuk a pórét és a fokhagymát.
A leszűrt burgonyát áttörjük, és a hagymás zsiradékba forgatjuk. Kissé hűlni hagyjuk, azután beledolgozzuk a tojásokat, a lisztet, a petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot. Nedves tenyérrel gombócokat formálunk a masszából, kissé ellapítjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és két részletben, 2-3 evőkanál felforrósított olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Felitatjuk róluk a zsiradékot, tálra rendezzük, és a pirított szalonnával, a felezett paradicsomokkal és a petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk.
Köretként, vagy savanyúsággal, idénysalátával főételként fogyasztjuk. Fissen az igazi!
|