Adventi keksznaptár
Hozzávalók a mézeskalács tésztához: 200 g méz, 100 g porcukor, 1 cs. vanillincukor, 80 g Rama, 300 g búzaliszt, 1/2 cs. sütőpor mézeskalács fűszerkeverékkel, 50 g darált mandula; ezenkívül: kevés tej; a díszítéshez: Dr. Oetker Díszítő cukormáz fehér, Dr. Oetker dekor toll, Dr. Oetker csokidrazsé, Dr. Oetker tortadara színes, Dr. Oetker dekorgyöngy mini
Elkészítése:
A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Egy főzőedényben a mézet, cukrot, vanillincukrot és a vajat elkeverjük, majd felhevítjük. Az edényt a tűzről lehúzzuk, és hűvösre helyezzük.
A lisztet a mézeskalács fűszerkeverékes sütőporral elkeverjük, hozzáadjuk a mandulát, a mézes masszát, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) sima tésztává dagasztjuk. Két evőkanálnyi masszát enyhén lisztezett munkafelületen elnyújtunk, és néhány karácsonyi motívumot kiszúrunk. A maradék masszát egy 24 x 36 cm nagyságú lappá nyújtjuk. A lapot 4 x 9 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat további 3 egyenlő részre vágjuk, így összesen 24 kekszlapunk lesz. A kiszúrt tésztaformákat és kekszlapokat tepsibe helyezzük, és tejjel megkenjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 12 perc
Sütés után a süteményt sütőrácson hagyjuk kihűlni. A megsült kekszekből fenyőt építünk. A kekszlapokat ízlés szerint cukormázzal, dekor tollal és dekor cukrokkal díszítjük.
|