Lakkozott kacsa
Hozzávalók 6 személyre: 6 kis kacsamellfilé, a pácléhez: 2 gerezd fokhagyma, 1 db 2 cm-es friss gyömbér, 15 dkg barnacukor, 10 cl rizsecet, 10 cl szójaszósz, 1 tk. ötfűszerkeverék, bors
Elkészítése:
Hámozzuk meg és aprítsuk fel a fokhagymát és a gyömbért. Serpenyőben olvasszuk meg a barnacukrot. Amikor karamellizálódni kezd, tegyük a lángot takarékra, és állandó kevergetés mellett öntsük a karamellhez az ecetet és a szójaszószt (óvatosan, mert fröcsköl). Forraljuk fel, és adjuk hozzá a gyömbért, fokhagymát, borsot és a fűszereket. Zárjuk el a lángot, és hagyjuk kihűlni.
Keresztben-hosszában vagdossuk be a kacsamell bőrös háját. Helyezzük a filét egy tálba, és öntsük rá a kihűlt karamellmártást. Hagyjuk állni 2 óra hosszat szobahőmérsékleten.
Készítsük elő a barbecue-t, a lángok fölött forrósítsuk fel a grillrácsot, és ami a legfontosabb, állítsuk ferdén a tűz fölé. Így a kiolvadt zsír nem a kacsamellre folyik majd. A filét először a bőrös oldalán süssük 5 percig, majd mártsuk a páclébe, és süssük a másik oldalát is 3-5 percig. Azonnal tálaljuk.
Tippek: Hiába minden óvatosság, ritkán fordul elő, hogy a parázsra csöppenő zsír lángra ne lobbanjon; ezért készítsünk elő egy kevés vizet, amit a tűzre önthetünk. Ha lehet, maradjunk a barbecue közelében, hogy szükség esetén közbeléphessünk.
|