Tűzvörös marhahús
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg marhafartő, 3 piros színű paprika, 6 mogyoróhagyma, 12 koktélparadicsom; a pácléhez: 1 zöldcitrom, 6 ek. olívaolaj, 6 ek. argánolaj, 1 tk. harissza, 1 tk. méz, 1 tk. ras el hanout vagy kuszkuszfűszer, sóvirág és frissen őrölt bors
Elkészítése:
Vágjuk fel a húst 3 cm vastag kockákra (vagy kérjük meg erre a hentest). Vágjuk ketté a paprikát, szedjük ki a kocsányt, a magokat és a fehér ereket. Húsát vágjuk nagy kockákra. Hámozzuk meg a hagymát. Távolítsuk el a paradicsom szárát.
A nyársakra tűzzünk először egy koktélparadicsomot, majd váltogatva paprika- és marhahúskockákat, a nyárstű közepére egy mogyoróhagymát, a végére megint paradicsomot.
Facsarjuk mély tálba a citrom levét, majd adjuk hozzá a páclé hozzávalóit. Alaposan keverjük össze, és merítsük bele a nyársakat. Hagyjuk így állni 2 órát szobahőmérsékleten, közben minél többször forgassuk meg a nyársakat a páclében.
Készítsük elő a barbecue-t, a lángok fölött forrósítsuk fel a grillrácsot, és amikor már jó a parázs, tegyük fölé a nyársakat. Süssük a parázs erősségétől függően 3-5 percig, újra forgassuk a páclébe a nyársakat, majd fordítsuk meg, folytassuk a sütést újabb 3-5 percig (véres fokozatig), és azonnal tálaljuk.
Tippek: A nyársak mellé kínálhatjuk az esetleg harisszával dúsított páclevet, körítésként pedig tabulét. A nyársra tűzhetünk negyedelt vöröshagymát, konfitált paradicsomot vagy piquillót (apró, édes spanyol paprikát).
|